Kotimaa

Suomen Kuvalehti: Lapista löytynyt elävä vesikirppulaji, jonka luultiin kuolleen sukupuuttoon

Kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt Lapin järvistä vesikirppulajin, jota luultiin pitkään sukupuuttoon kuolleeksi.
Erkki J. Tolvanen
Vesikirppuja elää kylmän ilmanalan järvissä eli ne viihtyvät hyvin Lapin järvissä. Arkistokuva.

Suomen Kuvalehdessä kerrotaan, että lajien sukupuuttoon kuolemien on ihmisten rankasti muovaamassa maailmassa arkipäivästä. Nyt tutkijat ovat kuitenkin saaneet ilahtua päinvastaisesta tuloksesta.

"Eihän tämä "haudasta nouseminen" jokapäiväistä ole eli harvinaista herkkua erityisesti pienikokoisilla lajeilla, joista tiedetään verrattain vähän", tutkimuksen näytteenottoa johtanut Helsingin yliopiston tohtori Liisa Nevalainen kertoo Suomen Kuvalehdelle.

Lajin elinympäristö on matala kylmän ilmanalan järvi, jossa on runsaasti eloperäistä ainesta. Artikkelissa kerrotaan, että tutkijoiden mukaan laji elää järven pohjalla. Siellä se suodattaa ainesta ravinnokseen.

Aiemmin fossiilinimellä Unapertura latens tunnettu laji sai uuden tieteellisen nimen Rhynchotalona latens, Suomen Kuvalehti kertoo.

"Vesikirpuilla yksikään laji ei ole saanut suomenkielistä nimeä, vaan tuota monimuotoista eliöryhmää nimitetään kollektiivisesti vesikirpuksi. Aloimme kollegoiden kanssa puhu lajista tuttavallisemmin Unski–nimellä", Nevalainen kertoo lehdelle.

Vaikka lajin onkin todettu olevan hengissä, se saattaa silti olla vaarassa kuolla sukupuuttoon. Laji vaikuttaa olevan herkkä ilmaston muuttumiselle ja sen elinympäristöt saattavat olla uhattuna ilmaston lämpenemisen vuoksi, Suomen Kuvalehdessä todetaan.

Lehti kertoo, että vesikirput ovat äyriäisiä, joiden koko vaihtelee 0,2–2 millimetrin välillä. Tutkijoille ne ovat tärkeitä indikaattorilajeja eli ne toimivat mittareina ympäristön muutoksille. Vesikirppujen avulla tutkitaan sekä nykyisen että muinaisen maailman ekosysteemejä.

Kuolleiksi luultuja ja elossa löytyneitä lajeja kutsutaan lasaruslajeiksi, lehti kertoo.

Suomen Kuvalehden uutinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Euroopan parlamentti julisti ilmastohätätilan – vaatii komissiota kiristämään tavoitteitaan, osa suomalaisista mepeistä piti liian dramaattisena

Toimettomuuden hinta

Lapin liitolla edessä yt-neuvottelut – jo nyt maakunnan pelastustoiminta vaikeuksissa