Kahdeksalle drone-lennättäjälle sakot lentokiellon rikkomisesta EU-kokouksen aikana Helsingissä - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Kahdeksalle drone-lennättäjälle sakot lentokiellon rikkomisesta EU-kokouksen aikana Helsingissä

Laitteeseen pitää säilyttää näköyhteys eikä sitä saa lennättää ihmisjoukon päällä tai öljynjalostamon tai itärajan lähellä.
LEHTIKUVA / IRENE STACHON
Helsingissä on sekä pysyviä että väliaikaisia lentokieltoalueita. EU-puheenjohtajuuskauden kokousten aikana ilmalua rajoitetaan kokouspaikkojen ympärillä.

Kahdeksan ihmistä sai sakot dronejen lennättämisestä kielletyillä alueilla Helsingissä EU:n epävirallisen ministerikokouksen aikana viime viikolla, poliisi tiedottaa. Kuutta dronea lennätettiin tilapäisellä lentorajoitusalueella ja kahta pysyvillä lentokieltoalueilla.

Tyypillisesti sakkoja on tullut muutamia kokousten aikana, nyt poikkeuksellisen paljon. Kaikissa tapauksissa poliisi sai lennättäjät kiinni.

EU-puheenjohtajuuskauteen liittyvien kokousten aikana ilmailua rajoitetaan kokouspaikan ympärillä. Lisäksi Helsingissä on useita pysyviä lentokieltoalueita, joissa droneja ei saa lennättää.

Lentokieltoalueilla ei sallita viranomaistoiminnan lisäksi muuta ilmailua ilman erityistä lupaa. Tilapäisille lentorajoitusalueille ei myönnetä poikkeuslupia.

Älä pörrää itärajalla tai ydinvoimalan päällä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom antaa ohjeita dronen turvalliseen lennättämiseen. Droneen pitää säilyttää näköyhteys. Laite ei saa häiritä muiden yksityisyyttä eikä aiheuttaa vaaraa tai meluhaittaa.

Laite saa lentää maksimissaan 150 metrin korkeudella, ja se saa painaa lentoon lähtiessään enintään 25 kiloa. Dronea ei saa lennättää ihmisjoukon päällä. Minimietäisyys joukkoon on 50 metriä.

Asutuskeskuksen päällä dronea saa lennättää, jos se painaa alle kolme kiloa ja lennättäminen on turvallista. Dronen tulee väistää muita ilma-aluksia.

Yleisesti lentoasemaan täytyy säilyttää yli kilometrin etäisyys, ellei dronen lennättämiselle alueella ole lennonjohdon lupaa. Muita rajoitettuja lentoalueita ovat muun muassa ydinvoimalat, öljynjalostamot ja itäraja. Dronella ei saa haitata pelastushelikopterin toimintaa eikä kuvata Puolustusvoimien toimintaa.

Laitteeseen on kirjattava yhteystiedot, ja vahingon sattuessa lennättäjä on korvausvelvollinen.

Lue lisää

Dronen käyttäminen kasvinsuojeluun on vielä monen mutkan takana – onnistuu aikaisintaan 2025

Traficom lopetti mobiiliajokortti-sovelluksen kehityksen toistaiseksi – yhtenä syynä koronavirus

Hirvet hiiteen dronen avulla? Metsänomistaja haluaisi levittää hirvikarkotteen lentäen mutta laki ei sitä salli

Traficom linjasi: Etanolikäyttöiset pakettiautot ja kevyet kuorma-autot vapautetaan ajoneuvoveron käyttövoimaverosta