Kotimaa

Huh hellettä – viikonloppuna lämpötila nousee korkealle monin paikoin etelässä ja lännessä

Lämpimille säille saadaan jatkoa. Ensi viikon lopulla lähennellään 30 astetta
Sää on poutainen ja aurinkoinen suurimmassa osassa maata. LEHTIKUVA / AKU HÄYRYNEN

Viikonlopun säästä on tulossa suosiollinen lomailijoille, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Sää on poutainen ja aurinkoinen suurimmassa osassa maata.

"Lämpötila kohoaa etelässä ja lännessä ylimmillään 25–26 asteeseen, muualla on vähän viileämpää", kertoo päivystävä meteorologi Ari Mustala.

25 asteen hellerajan arvellaan menevän täpärästi rikki Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Pirkanmaalla. Maan keskivaiheilla voi tulla yksittäisiä sadekuuroja. Pohjoisessa pilvisyys on vaihtelevaa, ja idässä voi olla pilvistä sadesäätä.

"Huomisen sää on ehkä vieläkin parempi, on varsin aurinkoista lähes koko maassa. Pohjois-Lapissa voi tulla iltapäivällä sadekuuroja ja ukkosta", kertoo meteorologi sunnuntain näkymistä.

Sunnuntain lämpötilat ovat Mustalan mukaan Etelä- ja Keski-Suomessa ylimmillään 25–27 astetta. Idässä ja pohjoisimmassa Lapissa on viileämpää.

Ennusteen mukaan lämmin sää jatkuu etelässä koko ensi viikon, mutta maan keski- ja pohjoisosia viilentää kylmä rintama viikon puolenvälin aikoihin. Sen jälkeen sää lämpenee entisestään.

"Jonkinlainen kylmä rintama menee maan keski- ja pohjoisosien poikki, siellä on kuuroja odotettavissa ja ehkä ukkosta. Loppuviikoksi näyttäisi entisestään lämpenevän lähelle 30 astetta", Mustala arvioi.

Meteorologin mukaan Suomen yllä useita viikkoja heinäkuussa viihtyneet viileät säät ovat nyt toden teolla väistymässä.

"Tässä on aikamoinen muutos tapahtumassa. Viileä säätyyppi, joka vallitsi melkein kolme viikkoa, muuttuu nyt täysin. "

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Liikennesää on hankala valtaosassa maata – Suomen lounaisosissa tulvavaara

Syksy oli sateinen – marraskuussa satoi paikoin kaksinkertaisesti tavanomaiseen verrattuna

Heikko ajokeli valtaosassa maata – tulvavaroitus lounaassa