Matkailu Suomessa kasvaa – nyt myös suomalaiset itse ovat kiinnostuneita vesistöistään - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Matkailu Suomessa kasvaa – nyt myös suomalaiset itse ovat kiinnostuneita vesistöistään

Ulkomaalaiset yöpyivät toukokuussa Suomessa 12,3 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Kotimaanmatkailu kattaa kuitenkin kaksi kolmasosaa Suomen maksetuista yöpymisistä.
Johanna Kokkola
Suomalaisten keskuudessa eniten suosiotaan nostivat Kymenlaakso ja Etelä-Savo, jossa sijaitsee muun muassa Koloveden kansallispuisto.

Suomalaiset matkustivat alkuvuonna aiempaa ahkerammin kotimaassa. Tammi- toukokuussa yöpymisen sisältäviä matkoja tehtiin noin 120 000 vuoden takaista enemmän.

Toukokuun aikana kotimaassa yövyttiin 4,2 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Ulkomaisten matkailijoiden määrä kasvoi viime toukokuusta 12,3 prosentilla.

Useimmiten alkuvuonna yövyttiin Uudellamaalla ja Lapissa, jotka vastasivat yhdessä lähes puolesta koko Suomen majoittumisista. Suomalaisten keskuudessa eniten suosiotaan nostivat Kymenlaakso ja Etelä-Savo. Ulkomaalaiset yöpyjät yleistyivät etenkin Päijät-Hämeessä ja Kainuussa.

Eniten matkailijoita puolestaan menettivät Satakunta ja Ahvenanmaa.

Ulkomaalaisista eniten Suomessa matkustavat venäläiset, jotka myös lisäsivät yöpymisiään eniten. Yli kaksi kolmesta yöpymisestä Suomessa on kuitenkin suomalaisten tekemiä.

Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n toiminnanjohtaja Hannu Komu kertoo, että nyt on käynnissä vesistöalueboomi, josta hyötyvät erityisesti maaseutumatkailukohteet.

Suoma koordinoi työ- ja elinkeinoministeriön tukemaa 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjaa, johon tänä vuonna osallistuu myös Saaristoasiain neuvottelukunta (SANK) 26 kohteellaan. Myös Saimaa ja Turun rannikkoseutu ovat kampanjassa näkyvästi esillä.

Vesistöt ovat puheenjohtaja Anne-Marget Hellénin mukaan olleet pitkään Suomen kansainvälisen markkinoinnin kärki. Vesistöalueita markkinoidaan nyt entistä enemmän myös suomalaisille Itselleen, mikä näkyy suosion nousuna.

"Yhä useampi etsii esimerkiksi Euroopan kaupunkikohteen sijaan viikonloppuvaihtoehtoja kotimaasta", hän kommentoi.

"Kesälomareissuilta ei odoteta pelkkiä nähtävyyksiä, vaan ennen kaikkea elämyksiä ja rentoa mielentilaa.”

Hellénin mukaan matkoista halutaan rakentaa elämyksiä joissa yhdistyvät esimerkiksi luontoretket ja hyvä ruoka. Matkanjärjestäjät tarjoavatkin nyt kokonaisvaltaisia paketteja.

Kotimaanmatkailun suosio on noussut vuodesta 2015 alkaen. Kotimaassa yövyttiin viime vuonna noin 15,4 miljoonaa kertaa, mikä on yli miljoona yöpymistä enemmän kuin kolme vuotta aiemmin.

Tammi–toukokuussa yöpymisiä kertyi reilut viisi ja puoli miljoonaa, mikä on noin 120 000 vuoden takaista enemmän. Yöpymisestä maksettiin keskimäärin 62,30 euroa.

Kalleinta majoittuminen oli Uudellamaalla, jossa sitä joutui pulittamaan keskimäärin hieman yli 73 euroa. Halvinta oli puolestaan Kainuussa yöpyminen, joka kustansi 43 euroa ja 20 senttiä.

Suoma ry:n huhtikuussa teettämän kyselytutkimuksen mukaan 74 prosenttia suomalaisista aikoo matkustaa tänä kesänä kotimaassa. Eniten vastaajia kiinnostivat luontokohteet.

Tutkimuksessa selvisi myös, että kotimaassa matkailua ovat lisänneet erityisesti 18–44 -vuotiaat. Syynä houkuttelevuuden kasvulle on kiinnostus paikallisuuteen, sekä kotimaan matkailun ympäristöystävällisyys.

Nuoret eivät myöskään pidä kotimaanmatkailua yhtä kalliina kuin vanhemmat sukupolvet. Esimerkiksi 45–54 -vuotiaista 41 prosenttia piti kotimaanmatkailua kalliina, kun taas 25–34-vuotiaista vain 30 prosenttia oli samaa mieltä. Alle 24 -vuotiaista luku oli enää 17 prosenttia.

Lue lisää suomalaisten matkailusta: 1970- ja 2000-luvuilla syntyneet matkustavat ulkomaille – alle 45-vuotiaat reissaavat ahkerammin kotimaassa

MaRa: Suomen matkailuala kasvussa – suomalaiset lentävät silti eurojaan yhä ulkomaille

Lue lisää

Kotimaanmatkailun buumi täytti ranta- ja luontokohteet äärimmilleen – "Tällä erää menekkiä olisi päivittäin useammallekin luksussviitille"

Pakettimatkat avautuvaan Etelä-Eurooppaan käyvät hyvin kaupaksi – "Suomalaisilla tuntuu selkeästi olevan patoutunutta matkustustarvetta"

Kielet vievät matkalle myös kotimaassa – eikä opiskelu vaadi luokkahuonetta tai oppikirjaa

Vesurit ja maalipensselit tehokäyttöön!