Kotimaa

Sari Essayah: Tänään alkava mätäkuu katosi almanakasta vuonna 1995 – olisiko aika nyt kypsä sen palauttavalle liikkeelle?

Mätäkuu oli aiemmin merkitty Helsingin yliopiston almanakkaan 23. heinäkuuta.
Wikimedia Commons/Kevin Pluck
Ruokolahdella nähty leijona on yksi kuuluisimmista kertomuksista, joka on leimattu "mätäkuun jutuksi". Kerro oma juttusi MT:lle!

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kirjoittaa kolumnissaan, että kuten vanha kansa tietää, heinäkuun 23. päivä alkaa mätäkuu. Se löytyi vuoteen 1995 löytyi merkittynä virallisista Helsingin yliopiston almanakoista.

"Vaan eipä löydy enää. Vielä seuraavana vuonna ihmiset haikailevat kadonneen mätäkuun perään, mutta sitten katajainen kansa tyytyi kohtaloonsa."

"Vaikka mätäkuun katoamiselle ei tunnu löytyvän syyllistä, niin voisiko mätäkuun palauttamisesta tehdä kansalaisaloitteen, jossa vaadittaisiin asiasta kansanäänestystä", Essayah maalailee.

"Sieluni silmin näen kansanliikkeen syntymisen. Olisiko nimenä pro mätäkuu, mätäkuu takaisin -liike, tasa-arvoinen mätäkuu vaiko aito mätäkuu? Entä mätäkuu kaikille? Mätäkuu-mukit ja T-paidat sekä pinssit olisivat kuumaa keräilykamaa."

Aamu-TV:n ja A-studioiden lähetyksiin kutsuttaisiin asian tiimoilta puolesta ja vastaan puhujia, Essayah esittää.

"Asiantuntijarooleissa olisi varpumiestä ja sammakkometeorologia, ja jos linjasta vähän tingittäisiin, niin joku etymologian professori saatettaisiin ääneen päästää."

Sari Essayahin koko kolumni: Mätäkuun juttuja

Oletko sinä kuullut mehukkaita mätäkuun juttuja tai oletko huomannut ajankohdan vaikuttavan esimerkiksi haavojen parantumiseen? MT kerää kertomuksia, kirjoita juttusi kommentteihin tai lähetä sähköpostitse osoitteeseen: verkkolehti@mt.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sari Essayah: "Hallituksen on syytä pitää näppinsä erossa työmarkkinaneuvotteluista. Tätä ex-pääministeri Rinne ei muistanut, kun sisäinen ay-jyrä pyrki säätämään kulisseissa"

Sari Essayah: Rikostutkinta Päivi Räsäsen pamfletista tyrmistyttää – "Perustelu tarkoittaa, että kaikki tähän aikaan soveltumaton materiaali netissä, kirjastoissa ja kirpputoreilla on tuhottava"

Päivittelyä kerrakseen