Kotimaa

Pätsiksi muuttunut koti voi oikeuttaa vuokranalennukseen – rajana 32 astetta

Asuntojen huoneilman lämpötiloista määrätään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa.
Petteri Kivimäki
Lain mukaan vuokralaisella on oikeus saada vuokranalennusta siltä ajalta, kun huoneisto on puutteellisessa kunnossa. Kuvan rakennukset eivät liity juttuun.

Sääennusteiden mukaan kesälomalaisille on nyt luvassa toivottuja helteitä. Asuntojen huoneilman lämpötiloista määrätään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa, jonka mukaan huoneilman tulee kesäisin olla 18 ja 32 asteen välissä, muistuttaa Suomen Vuokranantajat ry tiedotteessaan.

”Lain mukaan vuokralaisella on oikeus saada vuokranalennusta siltä ajalta, kun huoneisto on puutteellisessa kunnossa. Tällaisena puutteellisuutena on pidettävä myös liian korkeaa lämpötilaa. Sopivan alennuksen suuruus on noin 10–20 prosenttia vuokran määrästä siltä ajalta kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta. Vuokralaisella on tällainen oikeus, vaikka huoneiston puutteellisuus ei johdu vuokranantajasta”, muistuttaa Suomen Vuokranantajien lakimies Tarik Ahsanullah.

Ahnasullah jatkaa, että sunto-osakeyhtiöissä sisäilman lämpötila ja riittävän hyvin toimiva ilmanvaihto on taloyhtiön vastuulla.

”Valitettavasti ilmastonmuutos aiheuttaa todennäköisesti yhä useammin tukalia helteitä myös Suomessa, joten vanhoissa taloyhtiöissä kannattaa harkita esimerkiksi kaukojäähdytysverkostoon liittymistä erityisesti isojen peruskorjauksien yhteydessä”, Ahsanullah jatkaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Helleraja paukkui Lappeenrannassa – mittaushistorian toiseksi myöhäisin syyshelle

Vielä on kesää jäljellä – etelässä ja lännessä lähipäivinä paikoin hellelukemia

Raivaustyö käy urheilusuorituksesta – väärä valmistautuminen tappaa takuulla työmotivaation