Kotimaa

Uudenmaan maakuntajohtaja vaatii Ylellä aluekehitysrahojen jakoperusteiden muuttamista: Rahaa idän ja pohjoisen sijaan etelään sekä länteen

Maakuntajohtaja huomauttaa, että työttömyys, nuorten syrjäytyminen ja koulupudokkaat ovat ongelma idän ja pohjoisen lisäksi myös etelässä ja lännessä.
Hanna Linnove
Uudenmaan maakuntapomo uskoo, että jos rahat ohjataan Etelä- ja Länsi-Suomeen, saataisiin niillä aikaan parempia tuloksia.

EU:n aluekehitysmiljardeista on syntymässä maakuntien välille lihava riita. Etelä- ja Länsi-Suomen maakunnat nimittäin vaativat aluekehitysrahojen jakamista niin, että nämä maakunnat saavat nykyistä enemmän rahaa. Asiasta kertoo Yle.

Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen toteaa Ylen haastattelussa, että rahan jakamisen perusteita pitäisi muuttaa, koska Itä- ja Pohjois-Suomi ovat kirineet muun maan kehitystä kiinni. Savolainen huomauttaa, että työttömyys, nuorten syrjäytyminen ja koulupudokkaat ovat ongelma idän ja pohjoisen lisäksi myös etelässä ja lännessä.

Maakuntajohtaja korostaa kuitenkin, että harvaan asuttujen alueiden tuki kuuluu Itä- ja Pohjois-Suomelle, vaikka muilta osin hän haluaakin rahanjakoperusteet remonttiin.

Savolainen nostaa Ylellä esiin myös sen, että maahanmuuttajista suurin osa on sijoittunut pääkaupunkiseudulle tai suuriin kaupunkeihin. Hänen mukaansa onnistunut maahanmuuttajien kotouttaminen on koko yhteiskunnan kannalta keskeinen asia.

Uudenmaan maakuntapomo uskoo, että jos rahat ohjataan Etelä- ja Länsi-Suomeen, saataisiin niillä aikaan parempia tuloksia. Hän muistuttaa, että etelä ja länsi tekevät jo nyt suurimman osan EU:n rakennerahastojen tuloksesta.

Kainuun maakuntajohtaja Pentti Malinen sen sijaan sanoo Ylellä pitävänsä täysin oikeudenmukaisena sitä, että Itä- ja Pohjois-Suomeen kohdennetaan jatkossakin vähintään nykyistä ohjelmakautta vastaava rahoitus. Hän huomauttaa, että EU:n Suomelle antama tuki on perustunut pääosin Suomen harvan asutuksen olosuhdetekijöihin.

Malisen mukaan se, että itä ja pohjoinen ovat saaneet muuta maata kehityksessä kiinni, osoittaa, että rahoilla on tavoitteiden mukaisesti onnistuttu kaventamaan alueellisia eroja. Hän muistuttaa, että Itä- ja Pohjois-Suomen alueelta tulee merkittävä osa Suomen EU-rahoituksesta.

Nykyisin aluekehitysrahoista ohjautuu kaksi kolmasosaa Itä- ja Pohjois-Suomeen. Suomi saa EU:lta tukea Euroopan aluekehitysrahastosta sekä Euroopan sosiaalirahastosta. Aluekehitysrahojen seuraava ohjelmakausi alkaa vuonna 2021.

Yle: Aluekehitysmiljardeista on syntymässä lihava riita: Itä- ja Pohjois-Suomi saavat kaksi kolmasosaa tuista, vaikka alueella asuu vain neljännes suomalaisista

Lue lisää:

Etelä- ja Länsi-Suomen maakunnat vaativat aluekehittämisrahoja koko maahan – Malinen: Ei riidellä keskenämme

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kainuulainen Paltamon kunta muuttaa varhaiskasvatuksen kokonaan maksuttomaksi ensi vuoden alusta – perheille tuhansien eurojen säästö

”Neljä vuotta sitten reaktioni pihan peuroihin oli, että 'voi kuinka ihanaa' – nyt se on 'ampukaa se!'”

Poliisi havaitsi ikävän ja vaarallisen ilmiön Kainuussa – kuljetusyritykset varoittelevat toisiaan viranomaisvalvonnasta