Kotimaa

Ikävä ripulia aiheuttava, maatiloillakin esiintyvä tauti on lisääntynyt räjähdysmäisesti: Tapauksia lähes 20-kertainen määrä vuosikymmenen alkuun verrattuna

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvittää tautitapausten lähteitä yhdessä Ruokaviraston kanssa.
Saara Lavi
Kryptosporidioosi tarttuu yleisimmin 1-2 viikon ikäisistä vasikoista. Yli viiden viikon ikäisillä vasikoilla tauti sen sijaan tavataan harvoin.

Ikävää, ripulia aiheuttavaa kryptosporidioosia on havaittu viime vuosina runsaasti aiempaa enemmän. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Ruokavirasto selvittävät parhaillaan, mistä tauti on peräisin.

Viime vuonna THL:n ylläpitämään tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 348 kryptosporidioositapausta. Määrä on THL:n mukaan lähes 20-kertainen määrä 2010-luvun alkuun verrattuna.

Tänä vuonna tammi-toukokuun aikana tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu jo 136 tapausta. Viimeisimmän 10 vuoden aikana tapauksia on raportoitu tammi-toukokuussa keskimäärin 19.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että tautitapaukset ovat lisääntyneet useissa sairaanhoitopiireissä.

THL selvittää tapausten lähteitä kysely- ja laboratoriotutkimuksilla yhteistyössä Ruokaviraston kanssa.

Cryptosporidium on herkästi leviävä alkueläin, joka tarttuu ulosteen välityksellä saastuneesta juomavedestä, uimavedestä tai elintarvikkeesta tai kosketuksessa tartunnan saaneeseen ihmiseen tai eläimeen. Tartunnan tyypillisin oire on vesiripuli.

Viime kesänä Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä toteutetussa selvityksessä havaittiin, että tartuntojen taustalla oli kosketus ripulia sairastaviin tuotantoeläimiin ja vatsatautia sairastava perheenjäsen. THL kertoo, että lisäksi useat sairastuneet olivat havainneet kärpäsiä, työskennelleet puutarhassa sekä käsitelleet multaa tai lantaa.

Lue lisää:

Rajua veriripulia ja oksentelua aiheuttava kryptosporidioosi uhkaa sekä vasikoita että hoitajia

Näin Pohjois-Pohjanmaalla leviävä erittäin herkästi tarttuva tauti oireilee – Jos saat ripulin navettakäynnin jälkeen, hankkiudu lääkäriin

Lue lisää

THL ja STM: Koronatartunnan saaneista suuri osa on rokottamattomia

THL: Koronaviruksen vuoksi on sairaalahoidossa 97 ihmistä

THL: Suomessa on todettu 522 uutta koronavirustartuntaa

Kalauutteen hajuisia syöttejä putoilee taivaalta – Raivotaudin syöttirokotteiden lentolevitykset käynnistyvät taas kaakkoisrajalla