Kotimaa

LähiTapiola tutki, mitkä asiat saavat suomalaiset muuttamaan toiselle paikkakunnalle: Suosituin syy tuskin on monelle yllätys

Muuttohalut ja -syyt vaihtelevat kuitenkin paljon iän ja elämänvaiheen mukaan.
Jaana Kankaanpää
Aktiivisimpien työvuosien aikana eli 25-54-vuotiaana työmahdollisuudet liikuttavat useimmin paikkakunnalta toiselle.

LähiTapiolan teettämän kyselytutkimuksen mukaan työ on todennäköisin syy muuttaa asumaan toiselle paikkakunnalle. Vastaajista 33 prosenttia kertoi, että työ voisi saada muuttamaan toiselle paikkakunnalle. Halu vaihtaa paikkakuntaa sai sen sijaan kannatusta 26 prosentilta vastaajista ja varallisuuden lisääntyminen 18 prosentilta.

Muuttohalut ja -syyt vaihtelevat kuitenkin paljon iän ja elämänvaiheen mukaan. Nuorille, 24-34-vuotiaille, tärkein syy muutolle on mieluisa opiskelupaikka. 53 prosenttia alle 25-vuotiaista voisi muuttaa toiselle paikkakunnalle opiskeluiden takia.

Aktiivisimpien työvuosien aikana eli 25-54-vuotiaana työmahdollisuudet liikuttavat useimmin paikkakunnalta toiselle. LähiTapiolasta huomautetaan, että muuttointo näyttää laantuvan iän myötä.

Ikääntyessä myös työn merkitys muuttomotiivina vähenee. 55-64 -vuotiaat nimittäin kertoivat halun vaihtaa paikkakuntaa sekä varallisuuden lisääntymisen tärkeimmiksi syiksi muutolle. Yli 65-vuotiaat sen sijaan toteavat ikääntymisen itsessään olevan merkittävä syy muuttaa toiselle paikkakunnalle.

"Paikkakunnan muutos muuttaa myös oman talouden, mikä vaikuttaa muuttopäätökseen. Työn perässä muuttaminen lisää tuloja, mutta esteeksi voivat nousta myös lisääntyvät kulut, esimerkiksi asumisesta, liikkumisesta tai tulonsiirtojen muutokset", LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo tiedotteessa.

Nummiaro huomauttaa, että muuttohalukkuuteen vaikuttaa myös perhetilanne, sillä esimerkiksi puolison työpaikka ja lasten koulujärjestelyt sitovat, vaikka paperilla yhtälö tuntuisikin toimivan.

"Ja elämään kuuluu muutakin kuin talous, joten esimerkiksi ihmissuhteet tai muut elämän virikkeet voivat pidätellä muuttohaluja", hän korostaa.

LähiTapiolan Kantar TNS:llä toteuttaman Arjen katsaus -kyselytutkimuksen tulokset kerättiin tämän vuoden toukokuussa. Tutkimukseen vastasi 1 050 henkilöä, jotka edustavat 15-74 -vuotiasta väestöä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

LähiTapiolan kysely: Vanhemmat säästävät jälkikasvulleen rahaa useimmiten pankkitilille – "Suomalaiset pelaavat mieluummin varman päälle"

Tubettaja Inari Fernández järjestää Sodankylässä koko kylän tuparit – "On jännää muuttaa paikkaan, josta ei tunne ketään"

HS: Muutto Helsinkiin lisännyt tupakan ja viinan kulutusta - asuinalueella ei vaikutusta