Kotimaa

Ruokavirasto: Tunnetut virus- tai bakteeritaudit eivät Tornionjoen kalakuolemien syynä

Oireita on ollut vuodesta 2014 lähtien ja lohien tutkimusta jatketaan.
Ruokavirasto / Perttu Koski
Tunnetut virukset tai bakteerit eivät ole syynä Tornionjoen lohien sairausoireille. Ruokavirasto jatkaa kalojen tutkimuksia analysoimalla kalojen vitamiinitasoja.

Tunnetut kalatauteja aiheuttavat virukset tai bakteerit eivät ole olleet syynä Tornionjoen lohien kalakuolemille tai sairausoireille. Asia kävi ilmi Ruokaviraston elokuussa valmistuneissa tutkimuksissa.

Lohien iholla on havaittu syiltään tuntematonta punoitusta ja verenvuotoja sekä kuolioita ihon pintakerroksessa. Sisäelimissä ei muutoksia löytynyt.

Luonnonvarakeskus kertoi heinäkuussa, että huonokuntoisia lohia oli löydetty Tornionjoesta muutamia satoja. Vastaavia oireita on havaittu Tornionjoen lohilla vuodesta 2014 lähtien. Jokeen nousevien kalojen määrä on ollut normaali.

Tänä kesänä osa havainnoijista on kiinnittänyt Tornionjoella huomiota myös muutoin terveiden nousulohien hitaaseen käyttäytymiseen.

Ruokavirasto jatkaa lohien tutkimuksia analysoimalla kalojen vitamiinitasoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lohipolitiikka tavoitteet ja todellisuus ristiriidassa

Lohimaailma myllerryksessä – Norjan lohentuotanto laahaa kysynnän perässä

Tornionjoen lohien sairauden syy selvitetään – viranomaiset laaja-alaiseen yhteistyöhön