Huolestuttava havainto: Nuorten tupakkatuotteiden ja alkoholin käyttö ei enää vähene - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Huolestuttava havainto: Nuorten tupakkatuotteiden ja alkoholin käyttö ei enää vähene

2010-luvulla nuorista yhä useampi on alkanut käyttää nuuskaa päivittäin tai silloin tällöin.
Jarkko Sirkiä
Terveystapatutkimuksen mukaan nuuskan käyttö lisääntyy,

Suomalaiset nuoret ovat pitkään vähentäneet tupakkatuotteiden ja alkoholin käyttöä, mutta kahden viime vuoden aikana tämä suuntaus näyttää pysähtyneen. Asia selviää 12-18 -vuotiaita nuoria koskevasta tuoreesta nuorten terveystapatutkimuksesta.

16–18-vuotiaista suomalaisista tupakkatuotteita käyttää päivittäin 13 prosenttia, 14-vuotiaissa tuo osuus on vain noin kaksi prosenttia. Vielä kymmenen vuotta aiemmin vastaavat luvut olivat 25 ja 8. Vuosituhannen alussa 16-18-vuotiaista tupakkatuotteita käytti päivittäin 32 prosenttia ja 14-vuotiaistakin 14 prosenttia.

Kansanterveyden näkökulmasta pitkään jatkunut myönteinen kehitys näyttää pysähtyneen kahden viime vuoden aikana. Huolestuttavaa on erityisesti se, että 2010-luvulla nuorista yhä useampi on alkanut käyttää nuuskaa päivittäin tai silloin tällöin. 16-18-vuotiaista tytöistä nuuskaa käyttää päivittäin tai silloin tällöin noin kuusi prosenttia ja pojista noin 15 prosenttia.

Noin kaksi prosenttia 16–18-vuotiaista käyttää terveystapatutkimuksen mukaan sähkösavukkeita viikoittain tai useammin, 14-vuotiaista näin tekee kuitenkin vain harva. Noin puolet 16–18-vuotiaista pojista ja kolmannes tytöistä on kokeillut sähkösavukkeita.

Kokeiluun nuoria kannustavat kokeilunhalu ja kavereiden esimerkki. Sähkösavukkeita kokeilleista harvempi kuin joka kymmenes nuori ilmoitti kokeilun syyksi halun lopettaa tupakointi.

Raittiiden nuorten osuus lisääntyi ja alkoholin käyttö sekä humalajuominen vähenivät nuorten keskuudessa koko ajan vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä. Kahden viime vuoden aikana tämä myönteinen kehitys näyttää pysähtyneen. Poikkeuksena on 18-vuotiaiden poikien humalajuominen, joka on edelleen vähentynyt.

Edellinen nuorten terveystapatutkimus tehtiin kaksi vuotta sitten.

Lue lisää