Kotimaa

Ensihoitajat kohtaavat työssään väkivaltaa ja jopa aseita – "Erittäin suuri vaikutin on laitoshoidon purkaminen"

Tilanteet kärjistyvät fyysisiksi viikoittain, ensihoitopäällikkö Juha Tiainen Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä kertoo.
Tomi Olli
Ensihoitopäällikkö Juha Tiainen sekä ensihoitajat Maarit Manner, Jenni Viertola sekä Piia Piipponen painottavat turvavälineiden merkitystä ensihoitotyössä.

Väkivalta ja sen uhka ovat arkipäivää ensihoitajien työssä. Tilanne on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoitopäällikkö Juha Tiaisen mukaan muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana selkeästi.

”Alueemme ensihoitajat kohtaavat päivittäin vähintäänkin sanallista uhkailua ja herjausta. Myös fyysiseksi kärjistyvät tilanteet ovat viikoittaisia”, Tiainen sanoo.

Lisääntyneen väkivallan taustalta löytyy usein erilaisia päihteitä sekä niiden vuoksi tai muutoin syntyneitä mielenterveysongelmia. Myös vanhusten lisääntynyt aggressiivisuus on merkillepantavaa.

”Erittäin suuri vaikutin näihin asioihin on laitoshoidon purkaminen, minkä vuoksi potilaat on siirretty avohoitoon. Esimerkiksi vanhusten osalta tulee usein tilanteita, joissa muistisairas vanhus ei edes itse tiedosta käyttäytyvänsä uhkaavasti.”

Ensihoitajat joutuvat työssään kohtamaan yhä useamman erilaisia aseita.

”Ne ovat tulleet ikävä kyllä mukaan kuvioon. Tänä kesänä sattui esimerkiksi tilanne, jossa mielenterveyspotilas tuli ase kädessä ensihoitajia vastaan.”

”Sen jälkeen potilas ampui paikalta nopeasti poistuvien ensihoitajien perään, sillä hän oli kuvitellut heidän tulleen vahingoittamaan häntä. Onneksi tilanteesta selvittiin vammoitta”, Tiainen kertoo.

Tilanteet voivat kärjistyä myös kuljetuksen aikana. Tiainen antaa asiasta tuoreen esimerkin.

”Alun perin rauhallisesti käyttäytynyt potilas päätti, ettei hän lähde mihinkään. Hän muuttui samalla väkivaltaiseksi alkaen hajottaa ambulanssin tavaroita ja yrittäen lyödä ensihoitajia.”

Ensihoitajien oli pakko pysäyttää auto tien sivuun ja poistua kauemmaksi odottamaan poliisin tuloa.

"Poliisin ehtiminen paikalle saattaa kuitenkin harvaanasutuilla alueilla kestää kauankin.”

Väkivaltaiseksi äityneet tilanteet ovat myös synnyttäneet vammoja ensihoitajille.

”Kyllähän niitä tulee. Osa on joutunut myös lyhyelle sairauslomalla esimerkiksi käteen kohdistuneen väännön vuoksi.”

”On myös selvää, että uhkaavat tilanteet vaikuttavat henkiseen puoleen. Järjestämmekin ensihoitajille heidän tarpeensa mukaan keskusteluapua sekä muita kanavia tilanteiden purkuun”, Tiainen sanoo.

Ensihoitajien varustukseen kuuluvat ambulanssikohtaiset turvaliivit, viiltosuojahanskat sekä pippurikaasusumute. Etelä-Pohjanmaalla otetaan turvaliivien osalta syksyllä käyttöön yksilölliset liivit.

”Liivi tulee työvaatteiden alle näkymättömiin siten, ettei se provosoi ketään. Tällainen varautuminen on välttämätön osa nykypäivää. En kuitenkaan näe asiallisena varustaa ensihoitajia ampuma-aseilla, sillä heidän työnsä on hoitaa potilaita”, Tiainen painottaa.

Lue lisää