Kotimaa

Aarre: Mustaherukkaa on käytetty rohtona jo 1600-luvulla – voit popsia siitä sekä lehdet että marjat

Ehkä kuuluisin tapa lehtien käyttöön on Louhisaaren kartanon mustaherukanlehtijuoma, yksi marsalkka Mannerheimin lempijuomista.
Maarit Cederberg
Mustaherukan marjat ovat täynnä vitamiineja ja hivenaineita.

Mustaherukka (Ribes nigrum) on lähtöisin Euraasiasta ja esiintyy luonnonvaraisena Himalajalle asti, Suomessa koko maassa. Herukkapensas viihtyy aurinkoisella paikalla multavassa maaperässä. Luonnossa pensaita löytyy lehtomaisemasta, purojen, järvien ja meren rannoilta ja saaristosta.

Mustaherukan viljely on aloitettu Euroopassa 1500-luvulla, ja kasvi otettiin virallisesti rohdoskäyttöön vuonna 1614. Lehtiä käytettiin kihtilääkkeenä, ja niistä tehtiin reumakylpyjä. Lehtiteellä hoidettiin yskää, vatsakipuja, kihtiä sekä vuotavia ikeniä.

Suomessa herukoita on viljelty puutarhoissa 1700-luvulta lähtien. Näiden villiintyneitä karkulaisia voi löytyä autioituneiden talojen metsistä. Vanhoista lajikkeista esimerkiksi Morttia saa taimimyymälöistä edelleen.

Marjoja on syöty sellaisenaan ja mehustettu talven tarpeisiin. Kansanlääkinnässä herukanlehtiä kerättiin teeksi ja kuivatettiin talven varoiksi. Lehdet otettiin talteen vasta marjakauden jälkeen, ja niistä valmistettiin keitettä kuumeeseen ja keuhkotautiin.

1940-luvulla Helsingin yliopistossa pidettiin luentoja kasvissyönnin puolesta. Kasvisruokailun uranuurtaja Are Waerland kehotti kasvattamaan herukoita ja käyttämään myös lehdet. Lehtiä alettiin käyttää villivihanneksena: ohueksi suikaloituina salaatteihin, kastikkeisiin, tuorejuuston mausteeksi ja sellaisenaan leivän päälle. Mustaherukan versoja ja lehtinuppuja kerättiin teesekoituksiin esimerkiksi pihlajan, tillin ja mintun kanssa.

Ehkä kuuluisin tapa lehtien käyttöön on Louhisaaren kartanon mustaherukanlehtijuoma, yksi marsalkka Mannerheimin lempijuomista.

Ruotsissa on kerätty mustaherukan kukkia ja toimitettu niitä ranskalaisen kosmetiikkateollisuuden käyttöön.

Euroopassa herukan marjoja alettiin kutsua viinimarjoiksi. Tanskalaiset tekivät marjoista viiniä. Ranskassa mustaherukan marjoista tehdään Cassis-likööriä, joka on tuttu kir royal -cocktailin ainesosana.

Lue koko juttu Aarteen sivuilta: Millaisia terveysvaikutuksia mustaherukalla on? Valmista resepteillä teetä ja pirtelöä.

Lue lisää