Kotimaa

Tuore tutkimus haastaa aiemman suosituksen – astmaatikkojen ei kannatakaan välttää hengästyttävää liikuntaa

Kansanterveystieteen professorin mukaan uudet havainnot ovat tärkeitä sekä kansanterveyden että kansantalouden näkökulmasta.
Oulun yliopisto
Tutkijoiden tekemä havainto todettiin selvimmin nuorilla, naisilla ja tupakoimattomilla. Lisäksi säännöllisestä liikunnasta näyttivät hyötyvän eniten normaalipainoiset ja ennen tutkimuksen liikuntainterventiota vähiten kuntoliikuntaa harjoittaneet astmaatikot. Kuvituskuva.

Oulun yliopiston tutkijat ovat havainneet tutkimuksessaan, että kuntoliikunta vähentää astmaatikkojen hengenahdistusta ja keuhkoputkia avaavien lääkkeiden tarvetta. Havainto haastaa suosituksen, jonka mukaan astmaatikkojen pitäisi välttää voimakasta hengästymistä aiheuttavaa liikuntaa.

Tutkijoiden tekemä havainto todettiin selvimmin nuorilla, naisilla ja tupakoimattomilla. Lisäksi säännöllisestä liikunnasta näyttivät hyötyvän eniten normaalipainoiset ja ennen tutkimuksen liikuntaohjelmaa vähiten kuntoliikuntaa harjoittaneet astmaatikot.

Kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkolan mukaan uudet havainnot ovat tärkeitä sekä kansanterveyden että kansantalouden näkökulmasta. Astma on nimittäin yksi Suomen yleisimpiä pitkäaikaisia sairauksia. Sitä sairastaa noin yhdeksän prosenttia suomalaisista, ja sairauden vuotuiset suorat hoitokustannukset ovat yli 200 miljoonaa euroa.

”Lisäksi astma laskee tuottavuutta sen aiheuttamien sairauspoissaolojen, työtehon heikkenemisen ja työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisen vuoksi”, Jaakkola huomauttaa.

Tutkimuksessa tutkittiin 131 lievää tai keskivaikeaa astmaa sairastavaa henkilöä. Tutkimuksessa henkilöt jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä osallistui yksilöllisesti suunniteltuun, 24 viikkoa kestäneeseen liikuntaohjelmaan, johon kuului vähintään 30 minuuttia aerobista liikuntaa ainakin kolmesti viikossa, sekä lihasharjoituksia ja venyttelyä kahdesti viikossa. Tässä ryhmässä astman tasapaino parani 62 prosentilla osallistujista, kun vertailuryhmässä kohentumista todettiin vain 39 prosentilla.

Oulun yliopistossa tehty tutkimus on julkaistu Scientific Reports –tiedelehdessä.

Lue lisää