Valtionhallinnon palvelunestohyökkääjä yritti jatkaa häirintää - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Valtionhallinnon palvelunestohyökkääjä yritti jatkaa häirintää

Torstaina palvelunestohyökkäykset kohdistuivat poliisin, hätäkeskuksen, verohallinnon ja rajahallinnon verkkopalveluihin sekä Suomi.fi-tunnistautumispalveluun.
Hyökkäyksiä oli eilen kaksi, toinen aamupäivällä ja toinen iltapäivällä. LEHTIKUVA/HANDOUT

Poliisilla ei vielä ole arviota siitä, kuka tai millainen taho on valtionhallinnon sivuille eilen kohdistuneiden palvelunestohyökkäysten takana. Tapauksen tutkinta on poliisin mukaan aivan alkuvaiheessa. Hyökkäykset vaikeuttivat tai estivät palvelujen käyttöä useilla viranomaisten verkkosivuilla.

"Hyökkäys on ilmeisesti ollut aika voimakas", kertoo tutkintaa johtava komisario Marko Leponen keskusrikospoliisista.

Leposen mukaan tässä vaiheessa ei voi arvioida, onko hyökkäysten takana samoja tekijöitä kuin erilaisten aiempien palvelunestohyökkäysten. Niitä on kohdistunut muun muassa yritysten ja kuntien sivuille.

Torstaina palvelunestohyökkäykset kohdistuivat poliisin, hätäkeskuksen, verohallinnon ja rajahallinnon verkkopalveluihin sekä Suomi.fi-tunnistautumispalveluun. Hyökkäyksiä oli kaksi, toinen aamupäivällä ja toinen iltapäivällä. Sivut saatiin toimimaan uudelleen puolenpäivän maissa ja jälleen illalla noin kello 19.

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksen Valtorin mukaan hyökkääjä yritti myöhemminkin jatkaa häirintää, mutta kaikki myöhemmät hyökkäykset onnistuttiin torjumaan.

Vastaavanlainen laaja hyökkäys valtionhallinnon verkkopalveluihin tehtiin noin vuosi sitten, kerrotaan Valtorin tiedotteessa. Sen jälkeen valtionhallinnon palveluiden tietoturvaa on entisestään parannettu.

Lue lisää

Hankkijan myymälöissä ei voi vieläkään maksaa käteisellä tai kortilla – ongelmat ovat jatkuneet koko viikon

Poliisi kannustaa vanhempia valvomaan, etteivät lapset syyllisty etäopetusaikana rikoksiin: "Poikkeustilanteessa on aikaa keksiä arveluttavaakin tekemistä"

Palvelunestohyökkäyksen kohteena olleet verkkopalvelut ovat palautuneet – hyökkäyksen kohteeksi joutuivat muun muassa poliisin ja Verohallinnon verkkosivut

Palvelunestohyökkäys on kaatanut esimerkiksi poliisin ja Verohallinnon verkkosivut