Pariskunnan kauhunhetki: älypuhelin syttyi sängyssä tuleen keskellä yötä – Nykyinen akkusuunnittelu ruokkii rajuja paloja - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Pariskunnan kauhunhetki: älypuhelin syttyi sängyssä tuleen keskellä yötä – Nykyinen akkusuunnittelu ruokkii rajuja paloja

Ilmiliekkeihin syttynyt akku poltti patjaan ison reiän. Tukesin asiantuntija ei suosittele lataamaan sähkölaitteita sängyssä lainkaan.
Lukijan kuva
Noin metrin korkuiset liekit roihusivat pariskunnan sängyssä, kun älypuhelimen akku syttyi tuleen keskellä yötä. Henkilövahingoilta vältyttiin ja materiaalivahingot olivat enintään 500 euroa.

Espoolaispariskunta koki kolme viikkoa sitten melkoisen järkytyksen, kun sängyllä olleen puhelimen akku roihahti palamaan keskellä yötä.

Puhelin oli heidän mukaansa ennestään ehjä ja hyvin pidetty.

Älypuhelin oli tavalliseen tapaan latauksessa sängyllä, sillä naisella oli tapana kuunnella puhelimesta äänikirjoja mennessään nukkumaan

"Kahdelta heräsin ääneen, avasin silmät ja näin miten savua alkoi tulla todella raivolla puhelimesta", 35-vuotias nainen kertoo.

Hän huusi puolisolleen akun palavan, mutta ennen kuin lause ehti loppuun, laite oli jo ilmiliekeissä.

Savun näkemisestä kului alle kymmenen sekuntia metrisiin liekkeihin.

Rajuudestaan huolimatta tapaus ei ole tavaton, kertoo turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Jukka Lepistö. "Akkutekniikka mahdollistaa tällaisen vikaantumisen joissakin tilanteissa."

Akut voivat palaa pelottavan ärhäkästi ja nopeasti.

Syy on asiantuntijan mukaan tässä: kun reaktio lähtee käyntiin, litium-ioniakussa paloreaktio ruokkii itse itseään. Kemikaalit tuottavat happea, joka ruokkii paloa. Kaikki sammutusmenetelmät eivät sen takia toimi.

Paloja ruokkii myös nykyinen akkusuunnittelu. Puhelimista halutaan mahdollisimman keveitä ja tehokkaita.

"Kun ihmiset arvostavat keveitä, paljon energiaa sisältäviä akkuja, puhelimeen joudutaan tekemään kova energiatiheys", Lepistö sanoo. "Tehokkuuden ja keveyden kääntöpuolena on äärirajoille meneminen."

Myös akun vaurioituminen lisää paloriskiä.

En epäile, etteikö akkua ole pidetty hyvin, Lepistö painottaa. Puhelin on kuitenkin saattanut joskus pudota ja kolhiintua.

Naisen puolison ripeän toiminnan ansiosta palo saatiin sammumaan nopeasti. "Meillä kävi tuuri. Yleensä akkupalot on vaikea saada sammumaan”, nainen kertoo. "Savua oli hirveän paljon ja se on tosi myrkyllistä."

Savun ja hään vaaroja ei voi Tukesin asiantuntijan mukaan yliarvioida. "Kun on muovilaitteesta kysymys, palossa voi syntyä voimakkaitakin myrkkyjä. Jos tuntuu, että on altistunut savulle sammutuksen yhteydessä, ei ollenkaan huono idea käydä lääkärissä."

Puhelin oli korealaisvalmisteinen LG.

Verrattuna akkujen määrään paloja tapahtuu vähän. Akkupalot eivät myöskään kohdistu mihinkään tiettyyn merkkiin, Lepistö sanoo.

Uskaltaako älypuhelinta säilyttää sängyn vieressä?

Silloin akkupaloon ainakin herää ja pystyy reagoimaan reagoimaan heti jos huoneessa on toimiva palovaroitin, Lepistö sanoo.

Puhelimen lataaminen on riskitekijä. Asiantuntija itse ei lataa puhelintaan lainkaan öiseen aikaan.

Viisainta on laittaa puhelin palamattomalle alustalle latauksen ajaksi. Olisi Lepistön mukaan lisäksi hyvä tarkistaa, ettei laitteen yläpuolella ole mitään palavaa.

Sängyssä Tukesin asiantuntija ei suosittele lataamaan sähkölaitteita lainkaan. Myös niiden käyttöön sängyllä tulisi suhtautua varoen.

"Akku kuumenee latauksen yhteydessä. Tyyny ja peitteet ovat voimakkaita eristeitä. Ne takaavat, että lämpö kasautuu. Mikään sähkölaite ei kuulu vuoteeseen."

Myös palosta selvinnyt pariskunta on ottanut ohjeista vaarin: nykyisin puhelinta ladataan vain palamattomalla alustalla, ei sängyssä.

Jos akku lämpenee latauksen yhteydessä enemmänkin tai siinä on havaittavissa pullistuma, se olisi syytä vaihtaa uuteen.

Sähkölaitetta käytettäessä ja akkuja ladatessa on syytä toimia valmistajan käyttöohjeiden mukaisesta.

Lue lisää

Itäväylä: Hakkuuaukealla kahden hehtaarin palo Porvoossa

Mistä apu pihapiiriin tunkevia verenimijöitä vastaan? Vanha konsti tekee uudelleen tuloaan

Karhu jäi junan alle Lieksassa – löytyi kuolleena ojasta

48-kerroksinen tornitalo syttyi tuleen Arabiemiraateissa – "Suuntasimme portaikkoon, joka oli jo täynnä ihmisiä ylemmistä kerroksista"