Kotimaa

Helleraja rikki Lapissa – viimeksi yhtä lämmintä elokuussa vuonna 1937

Lappiin on tiedossa ennusteiden mukaan vielä huomenna lisää hellettä.
Aiemmin helleraja on rikkoutunut näin myöhään Lapissa vuonna 1937, jolloin Sodankylän Tähtelässä mitattiin 26,2 astetta. LEHTIKUVA / EIJA KONTIO

Lapissa on rikottu helle-ennätyksiä, kertoo Ilmatieteen laitos Twitterissä. Lapissa ei ole koskaan aiemmin mitattu hellettä näin myöhään.

Päivystävä meteorologi Hannu Valta kertoo, että iltapäivällä kello neljän jälkeen sekä Muonion että Kittilän asemilla mitattiin 25,3 astetta.

Aiemmin helleraja on rikkoutunut näin myöhään Lapissa vuonna 1937, jolloin 27. elokuuta Sodankylän Tähtelässä mitattiin 26,2 astetta.

Vallan mukaan tänään lukemat ovat pyörineet lähellä hellerajaa koko Lapissa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Lämmin sää selittyy Vallan mukaan kahdella asialla.

"Lappiin on virrannut eilisen ja tämän päivän aikana lämmintä ilmaa Etelä-Ruotsista. Lisäksi näissä luvuissa näkyy taustalla ilmastonmuutoksen vaikutus, maksimiennätyksiä on rikkoutunut tänä kesänä muutenkin", Valta sanoo.

Lappiin on tiedossa ennusteiden mukaan vielä huomenna lisää hellettä.

"Perjantaina sää viilenee, kun kylmä sateinen rintama saapuu lähes koko Lappiin. Kuitenkin uudelleen viikonvaihteessa Lappia lähestyy lämmin puuska Keski- ja Itä-Euroopan suunnalta", Valta sanoo.

Hän arvelee, että sunnuntain tai maanantain aikana Lapissa saatetaan täten jälleen hipoa hellerajoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tarkkana aamuliikenteessä – tiet voivat olla paikoin jäisiä

Ylä-Lapin hakkuukiista puolitti jättirekan ajot – kustannussäästöä hakeva yhtiö on joutunut vähentämään kalustoa ja henkilökuntaa

Lumi- ja räntäsade tekee ajokelistä huonon Pohjois-Suomessa, etelämpänäkin vaanivat jäiset tienpinnat