Kotimaa

Urakoitsijaliitto varoittaa valesähköurakoitsijoista: Seurauksena voi olla hintava tarjous, vaikka uudistustarpeita ei todellisuudessa olisi lainkaan

Asiattoman myynnin kohteeksi ovat useimmiten joutuneet vanhahkoissa omakotitaloissa asuvat ikäihmiset.
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Vanhakin sähköpääkeskus voi olla täysin turvallinen, kun se täyttää asentamisajankohdan määräykset.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry varoittaa, että sähköasennuksia saatetaan myydä epäasiallisilla perusteilla. Asiattoman myynnin kohteeksi ovat useimmiten joutuneet vanhahkoissa omakotitaloissa asuvat ikäihmiset.

Liiton mukaan oven taakse yllättäen ilmestynyt henkilö saattaa esittäytyä sähköurakoitsijaksi tai valtuutetuksi sähkötarkastajaksi, ja haluaa nähdä esimerkiksi kodin sähkökeskuksen. Lopputuloksena voi olla hintava tarjous sähköistyksen uudistamisesta, jota ei todellisuudessa tarvitsisi välttämättä tehdä lainkaan. Liitto korostaa, että vanhakin sähköpääkeskus voi olla täysin turvallinen, jos se täyttää asentamisajankohdan määräykset.

Seinäjoella toimivan Pohjois-Suomen Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Juha Lounatvuoren mukaan myös hänen toimialueellaan on törmätty viime vuosina siihen, että sähkötöitä myydään valheellisin väittein.

"Eräässäkin tapauksessa omakotitalon omistajalle oli tarjottu talon sähköpääkeskuksen vaihtoa 2 500 euron ”tarjoushintaan” väittämällä, ettei sähkökeskuksissa saa nykyisten EU-määräysten mukaan enää olla perinteisiä tulppasulakkeita", sanoo Lounatvuori.

Lounatvuoren mukaan tapaus ratkesi kuitenkin onnellisesti ennen kauppoja, sillä sähkökeskus tutkittiin, ja todettiin, ettei sen vaihtamiselle ole tarvetta. Vaikka keskus olisikin vaihdettu, uuden keskuksen ja sen vaihtotyön hinta olisi ollut toimitusjohtajan mukaan korkeintaan 700 euroa.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton tekninen johtaja Esa Tiainen muistuttaa, että sähkökeskuksia, pistorasioita tai muitakaan sähkölaitteistoja ei tarvitse uusia pelkästään muuttuneiden määräysten takia. Riittää, kunhan asennuksia tehtäessä on noudatettu silloisia vaatimuksia.

Lue lisää

Oletko menossa mökille? Asiantuntija neuvoo, mitkä asiat kannattaa tarkistaa mahdollisimman pian tai jo mielellään ennen mökkikauden alkua

Kirjailija Laila Hirvisaari on kuollut 83-vuotiaana

Huuhkajien sponsorit pyrkivät hyötymään brändiarvojensa noususta – sponsorointia pitää tehdä pitkäjänteisesti

Fortum rakentaa akkujen kierrätyslaitoksen Harjavaltaan – valmistuttuaan markkinoiden suurin akkumetallien kierrätyslaitos