Oletko ostamassa auton ulkomailta? Huolellisuus on paikallaan, sillä matkamittarin peukalointi on selvästi yleisempää kuin Suomessa - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Oletko ostamassa auton ulkomailta? Huolellisuus on paikallaan, sillä matkamittarin peukalointi on selvästi yleisempää kuin Suomessa

5–17 prosentissa käytettyinä tuoduista autoista oli saatettu manipuloida mittaria.
Vesa Moilanen/Lehtikuva
Suomalaiset ovat viime vuosina tuoneet käytettyjä autoja ennätystahtiin. Ennusteen mukaan käytettyjä henkilöautoja tuodaan Suomeen tänä vuonna noin 50 000.

Ulkomailta käytettynä tuotujen autojen matkamittarilukemat kannattaa selvittää huolellisesti, kehottaa liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Viraston viime syksynä tekemässä selvityksessä ilmeni, että 5–17 prosentissa käytettyinä tuoduista autoista oli saatettu manipuloida mittaria.

Traficomin mukaan Suomessa myytyjen käytettyjen autojen matkamittarilukemia peukaloidaan vain harvoin. Suomessa matkamittarilukemat kirjataan katsastusten yhteydessä ja ne ovat julkisesti nähtävissä Traficomin sähköisestä palvelusta.

Traficom selvittää mahdollisuutta hakea jatkossa myös auton lähtömaassa kirjatut matkamittarilukemat liikenneasioiden rekisteriin silloin, kun auto rekisteröidään Suomeen. Tällöin auton ostajalla olisi entistä paremmat mahdollisuudet selvittää auton taustatiedot luotettavasti ja mittariväärennösten tekijöiden kiinnijäämisriski kasvaisi.

Selvitys matkamittariväärennöksistä tehtiin viime syksynä, jolloin Traficom tutki käytettynä tuotujen henkilö- ja pakettiautojen mittarilukemia yhteistyössä Hollannin, Belgian ja Viron kanssa.

Tietoja vertailtiin Suomessa ensirekisteröityjen autojen tietoihin. Suomessa epäilyttäviä mittarilukemia löytyi 0,6 prosentissa autoista, mutta ulkomaisissa autoissa manipulointiepäilyjä todettiin selvästi enemmän.

Suomalaiset ovat viime vuosina tuoneet käytettyjä autoja ennätystahtiin. Autotuojat ja -teollisuus ennustaa, että käytettyjä henkilöautoja tuodaan Suomeen tänä vuonna noin 50 000.

Eniten tuontiautoja tulee Saksasta ja Ruotsista. Tuojien joukossa on sekä yksityishenkilöitä että käytettyjä autoja välittäviä yrityksiä.

Lue lisää

Naisten ja miesten ajotottumuksissa raju ero: Miehistä lähes puolet ajaa vuodessa yli 15 000 kilometriä, naisilla osuus on vain vajaa kolmasosa

Mistä kertoo jättiläistöpseli? Miksi suojatiellä menee pyörä? – Tällaisia ovat uudet liikennemerkit

Iltalehti: Li Andersson alentaisi syrjäseutujen tuloveroa Ruotsin mallin mukaan

Itä-Suomen poliisi varottaa arvaamattomasta jäätilanteesta, paksukaan jääpeite ei välttämättä kestä ajoneuvoja