Kotimaa

Boris Johnson julisti, ettei brexitiä lykätä ja EU:lle antauduta – puheille myrskyisä vastaanotto Britannian parlamentissa

Konservatiiviedustajan loikkaus vei hallituksen enemmistön parlamentissa.
Pohjois-Irlannin unionistipuolueen tukemalla Boris Johnsonin hallituksella oli tätä ennen vain yhden edustajan enemmistö parlamentissa. LEHTIKUVA / AFP

Ratkaisevalta vaikuttava taistelu Britannian EU-erosta ja uusista vaaleista käynnistyi tiistaina parlamentin alahuoneessa sen palattua kesätauolta.

Keskustelu oli tuskin päässyt käyntiin, kun pääministeri Boris Johnsonin hallitus koki takaiskun menettämällä yhden edustajan enemmistönsä. Philip Lee loikkasi konservatiiveista brexitiä vastustaviin liberaalidemokraatteihin.

Johnson vakuutti kansanedustajille uuden sopimuksen brexitistä olevan yhä mahdollinen EU:n kanssa. Opposition lakiesitys brexitin lykkäämisestä sen sijaan merkitsisi pääministerin mukaan antautumista EU:n edessä.

"En tule missään olosuhteissa hyväksymään mitään sen kaltaista", Johnson sanoi.

Opposition työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn kehotti Johnsonia harkitsemaan kielenkäyttöään.

"Emme antaudu kuin olisimme sodassa Euroopan kanssa. He ovat kumppaneitamme", Corbyn vastasi.

Keskustelu alahuoneessa oli odotetun myrskyisä. Puhemies John Bercow joutui vaatimaan järjestystä saliin useamman kerran, kun Johnson ei saanut enää ääntään kuuluville.

Erityisen paljon välihuutoja kuultiin aina silloin, kun Johnson vakuutti uuden sopimuksen EU:n kanssa olevan mahdollinen ja Britannian vahvistavan asemiaan.

Alahuoneen odotetaan äänestävän ennen puoltayötä Suomen aikaa siitä, voiko parlamentti ottaa työjärjestyksen hallitukselta käsiinsä ja äänestää keskiviikkona lakiesityksestä brexitin lykkäämiseksi ja sopimuksettoman EU-eron torjumiseksi.

Kaikki huomio kohdistuu siihen, saako työväenpuoleen oppositio tarpeeksi konservatiivipuolueen kapinallisia riveihinsä. Laskelmia mutkistaa se, että työväenpuolueessa on myös monia EU-eron kannattajia.

Jos oppositio häviää illan äänestyksen, sen yritys haastaa hallitus kuivuu käytännössä kokoon.

Jos taas esitys työjärjestyksen muuttamisesta menee läpi, hallituksen ei odoteta jäävän seuraamaan hankkeen etenemistä ylähuoneeseen vaan tuovan keskiviikon istuntoon oman esityksensä parlamentin hajottamisesta ja ennenaikaisista vaaleista.

Vaalien ajankohdaksi on kerrottu 14. lokakuuta, mutta oppositiossa pelätään, että Johnson saattaa lykätä vaalipäivää yli brexit-takarajan 31. lokakuuta.

Toisaalta on myös epäselvää, saako hallituksen esitys uusista vaaleista taakseen vaadittavaa kahden kolmasosan enemmistöä alahuoneen jäsenistä.

Opposition brexit-lakiehdotuksen mukaan pääministeri velvoitettaisiin pyytämään EU:lta lykkäystä brexitiin ensi tammikuun loppuun saakka, jos EU ja Britannia eivät ole 19. lokakuuta mennessä sopineet uudesta erosopimuksesta tai Britannian parlamentti ei ole ryhtynyt kannattamaan sopimuksetonta EU-eroa.

Lue lisää