Kotimaa

Poliisin ja hätäkeskuksen tietoliikenteissä oli jälleen häiriöitä – Valtorin mukaan kyseessä oli tekninen vika

Sisäinen verkkohäiriö kesti muutamia tunteja.
Myös hätäkeskuslaitoksen tietoliikenneyhteyksissä on ollut aamupäivällä häiriöitä. Häiriöllä ei ole vaikusta hätäpuheluihin, eli puhelinyhteydet toimivat normaalisti. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Poliisin ja hätäkeskuslaitoksen tietoliikenneyhteyksissä oli tänään aamupäivällä häiriöitä. Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin mukaan tekninen vika kesti muutamia tunteja, ja puoli kahteentoista mennessä palvelut olivat jälleen palautuneet normaaliksi.

Valtorin toimitusjohtaja Pasi Lehmuksen mukaan kyseessä ei ollut ulkopuolelta tullut häiriö, kuten palvelunestohyökkäys. Häiriöt eivät myöskään liittyneet kaksi viikkoa sitten valtion verkkopalveluihin kohdistuneisiin palvelunestohyökkäyksiin.

"Tämä oli meidän sisäinen verkkohäiriö. Ei ollut niin, että joku ulkopuolinen olisi tahallaan yrittänyt aiheuttaa meille ongelmia", Lehmus sanoo STT:lle.

Vian syy on vielä epäselvä. Lehmuksen mukaan tapahtuneen taustalla on voinut olla laiterikko tai tekniset muutokset esimerkiksi palomuuriin.

Häiriö vaikutti aamupäivällä muun muassa poliisin lupapalveluihin sekä hätäkeskuslaitoksen tietoliikenneyhteyksiin. Häiriöllä ei ollut vaikusta hätäpuheluihin.

Lehmuksen mukaan häiriöt ovat voineet heijastua myös muihin Valtorin asiakkaisiin, mutta eivät vaikuttaneet laajemmin kansalaispalveluihin. Lehmus lisää, että häiriö ei koskenut verohallinnon tai rajahallinnon verkkopalveluita eikä vaikuttanut Suomi.fi-tunnistautumiseen.

Kaksi viikkoa sitten palvelunestohyökkäykset vaikeuttivat tai estivät palvelujen käyttöä poliisin, hätäkeskuksen, verohallinnon ja rajahallinnon verkkopalveluissa. Keskusrikospoliisi tutkii tapausta.

Lue lisää