Kotimaa

Kaakossa hätyytellään huomenna hellelukemia – viikko alkaa lämpimänä

Kesäkauden myöhäisin hellelukema Suomessa on mitattu 17. syyskuuta vuonna 1947. Tuolloin Tampereella mitattiin 25,2 astetta.
Lehtikuva / Heikki Saukkomaa
Viikon puolivälin jälkeen sää viilenee.

Viikko alkaa vuodenaikaan nähden lämpimänä, mutta loppuviikosta viilenee.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Ari Mustalan mukaan lämpötilat vaihtelevat tänään maan eteläosan 20 asteesta Lapin 15–16 asteeseen ja sadekuurot ovat mahdollisia etenkin maan etelä- ja keskiosissa. Maan pohjoisosassa on enimmäkseen poutaa.

"Etelässä voi näkyä aurinkoakin", Mustala lisää.

Myös tiistaista on tulossa huomattavan lämmin päivä, kun kaakosta virtaa lämmintä ilmaa. Mustalan mukaan tiistaina maan kaakkoisosassa lämpöä voi olla jopa yli hellelukemien.

Hänen mukaansa helle olisi melko poikkeuksellista tähän aikaan vuodesta. Kesäkauden myöhäisin hellelukema Suomessa on mitattu 17. syyskuuta vuonna 1947. Tuolloin Tampereella mitattiin 25,2 astetta.

Etelässä lämpö pyörinee päälle 20 asteessa tiistaina.

"Aika aurinkoista on myös tiistaina päivällä. Pohjoisempana on epävakaisempaa, mutta kuitenkin Pohjois-Lapissa on aurinkoisempaa. Sadekuurot nousevat Oulun korkeudelle", Mustala sanoo.

Viikon puolivälin jälkeen sää viilenee. Keskiviikkona matalapaine tuo sadekuuroja, ja myös ukkoskuurot ovat mahdollisia.

"Kainuu–Koillismaan ja Etelä-Lapin alueella voi kuitenkin vielä olla parikymmentä astettakin. Etelämpänä jäädään 15–20 asteen välille ja luvassa on puuskaista tuulta ja kuuroittaista sadetta. Loppuviikko on viileämpi ja sadekuuroja tulee monin paikoin. Myös aika tuulista on."

Aiheet sää
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Heikko ajokeli valtaosassa maata – tulvavaroitus lounaassa

Huono ajokeli vaikeuttaa liikennettä – Pohjanmaalla tapahtunut jo 11 onnettomuutta aamun aikana

Viikonlopun sää on pääosin poutainen koko maassa