Kolmasosa nuorista aikuisista on harkinnut itsemurhaa – näin autat itsemurhaa hautovaa parhaiten - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Kolmasosa nuorista aikuisista on harkinnut itsemurhaa – näin autat itsemurhaa hautovaa parhaiten

Joka toinen suomalainen tuntee henkilökohtaisesti jonkun, joka on tehnyt tai yrittänyt tehdä itsemurhan.
Stiina Hovi, Jukka Pasonen
Apua itsetuhoisiin ajatuksiin haetaan vaihtelevasti.

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n teettämän kyselyn mukaan lähes joka viides suomalainen on joskus vakavasti harkinnut itsemurhaa. Nuorilla, 18–34-vuotiailla aikuisilla tuo luku on vieläkin synkempi, sillä heistä joka kolmas kertoo joskus harkinneensa vakavasti oman henkensä riistämistä.

Apua itsetuhoisiin ajatuksiin haetaan vaihtelevasti. Kyselyyn vastanneista 44 prosenttia ei ollut hakenut apua itsetuhoisiin ajatuksiinsa. Naiset hakevat apua ongelmiin hieman miehiä useammin, sillä miehistä apua ei ollut hakenut 51 prosenttia.

Kyselyn mukaan joka toinen suomalainen tuntee henkilökohtaisesti jonkun, joka on tehnyt tai yrittänyt tehdä itsemurhan.

"Mielenterveysongelmiin liittyy edelleen stigma, joka pitää monet vaitonaisina voinnistaan. Vastavuoroisesti alakuloisen, itsemurha-alttiin läheisen kohtaaminen koetaan usein vaikeana. Ei tiedetä, mitä sanoa tai tehdä auttamiseksi", MIELI ry:n Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen sanoo tiedotteessa.

Jos epäilet jonkun suunnittelevan itsemurhaa, kysy rohkeasti, onko hänellä itsemurha-ajatuksia. On myös tärkeää kuunnella ja antaa tilaa toisen tunteille. Itsemurhaa suunnittelevaa kannattaa auttaa arjesta selviytymisessä sekä avun hakemisessa.

On hyvä pitää mielessä, että itsemurha-ajatuksia pidä tuomita. Toisaalta ei myöskään ole syytä kyseenalaistaa toisen kokemia tunteita, tai korjata toisen mietteitä. Itsemurhaa suunnittelevaa ei auta myöskään se, että keksii selityksiä toisen tunteille.

Apua ei tuo sekään, että välttelee aihetta tai ihmistä, josta on huolissaan.

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kesäkuussa 2019 IRO Research Oy:llä teettämään kyselyyn vastasi yhteensä 1 000 suomalaista IRO Research Oy:n valtakunnallisessa internet-kuluttajapaneelissa. Otos painotettiin vastaamaan valtakunnallisesti suomalaista väestöä iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan.

Lue lisää

Lammastilojen määrä laskussa – suurilla ja pohjanmaalaisilla tiloilla vähiten jatkamishaluja vuoden 2025 jälkeen

Joka kolmas suomalainen myöntää laiminlyövänsä pelastusviranomaisten suosituksia: Joissain kodeissa olevia palosammuttimia ei ole tarkastettu ikinä

Nämä ovat suomalaisten seksiasentojen inhokit ja suosikit – seksuaaliterapeutti selittää, mistä erot mieltymyksissä johtuvat

Kysely: Jos hallituksen ehdottama perhevapaamalli toteutuu, isälle kiintiöidyt perhevapaakuukaudet valuvat yhä äideille