Perustulon kannalla vain neljäsosa suomalaisista – valtaosa kannattaa syyperusteista ja vastikkeellista sosiaaliturvaa - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Perustulon kannalla vain neljäsosa suomalaisista – valtaosa kannattaa syyperusteista ja vastikkeellista sosiaaliturvaa

Hieman yli puolet vastaajista haluaisi yhdistää useita sosiaaliturvan tukimuotoja, selviää EVA:n kyselystä.
Kolme viidestä suomalaisesta on kyselyn mukaan sitä mieltä, että sosiaaliturvan saamisen pitää aina perustua selvään syyhyn. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Valtaosa suomalaisista vastustaa perustuloa sosiaaliturvan mallina, kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) toteuttama kysely.

Kolme viidestä suomalaisesta on kyselyn mukaan sitä mieltä, että sosiaaliturvan saamisen pitää aina perustua selvään syyhyn. Syitä voivat olla esimerkiksi työttömyys, pienituloisuus tai opiskelu.

Runsas neljännes vastaajista, 27 prosenttia, kannatti ennemmin kaikille kansalaisille ilman erillistä syytä maksettavaa perustuloa kuin syyperusteista sosiaaliturvaa. Muut vastaajat eivät osanneet ottaa asiaan kantaa.

Vaihtoehdot esitettiin kyselyssä vastinparina toisilleen, eli vastaajat saattoivat valita vaihtoehdoista vain toisen.

Myönteisimmin perustuloon suhtautuivat vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat. Eniten syyperusteista sosiaaliturvaa tukivat kristillisdemokraattien, kokoomuksen ja keskustan kannattajat.

Kysely selvitti suomalaisten asenteita myös muita sosiaaliturvaa käsitteleviin väitepareihin. Vastaajista hieman yli puolet, 55 prosenttia, haluaisi yhdistää useita tukimuotoja yhdeksi. Kaikista vastaajista ideaa vastusti neljännes. Ajatusta tuki kaikkien puolueiden kannattajien enemmistö.

Runsas puolet myös kannatti sitä, että sosiaaliturva olisi yksilökohtainen. Vajaan kolmanneksen mukaan sen tulisi huomioida muiden kotitaloudessa asuvien tulot.

Vastaajista 73 prosenttia kannatti ajatusta, että sosiaaliturvan eteen terveeltä ja työikäiseltä tulee edellyttää vastiketta, kuten työnhakua, opintoja tai suostumista aktivointitoimiin. Vastikkeettomuutta kannatti vain 12 prosenttia. Kyselyn pohjalta laadittu EVAn raportti arvioi, että arvostelua osakseen saaneen aktiivimallin idea vastaisi suomalaisen odotuksia sosiaaliturvasta.

Tiedot kerättiin osana EVA:n Arvon- ja asennetutkimusta syksyllä 2018. Tutkimuksen suoritti Taloustutkimus internet-paneelilla. Tutkimukseen vastasi 2  007 suomalaista, ja sen virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue lisää

YK: Tilapäinen perustulo maailman köyhimmille voisi hidastaa koronaviruksen leviämistä

Vajaa puolet suomalaisista perustulon kannalla, selviää Kelan kyselystä – kannatusta erityisesti niiltä, joilla on toimeentulovaikeuksia tai epävarma työsuhde

Outi Antilan työura vertautuu kaupan kassalla toimineeseen Sanna Mariniin "Tarjoilijasta Kelan pääjohtajaksi"

Kelan uusi pääjohtaja Outi Antila suhtautuu kriittisesti kansalaispalkkaan: ”Alimmat sosiaalietuudet ja viime­sijainen toimeentulotuki muodostavat jo nyt tietynlaisen perustulon"