Kotimaa

Et todellakaan ole ainoa – lähes puolet pyöräilevistä miehistä on kaatunut pyörällä tai joutunut onnettomuuteen

Kolme viidestä kyselyyn miehestä vastaa Liikenneturvan kyselyssä seuraavansa pyörän kuntoa säännöllisesti.
Kari Salonen
Kyselyyn vastanneet nimesivät pääsyinä pyöräilyyn liikunnan, kuntoilun, pyöräilystä pitämisen sekä terveyssyyt.

Liikenneturvan pyöräilijöille osoittama kysely paljastaa, että lähes puolet eli 49 prosenttia pyöräilevistä miehistä on kaatunut pyörällä tai joutunut onnettomuuteen kolmen viimevuoden aikana. Naisista saman on kokenut joka kolmas.

Useimmiten onnettomuuden syyksi nimettiin keli tai olosuhde. Ääniä sai myös muun muassa oma arviointi- tai havaintovirhe. Toisaalta myös toisen tienkäyttäjän tekemä havaintovirhe sekä liian kova vauhti olivat onnettomuuksien kärkisyitä.

Kyselyyn vastanneet kertoivat harrastavansa pyöräilyä liikunnan, kuntoilun, pyöräilystä pitämisen sekä terveyden edistämisen vuoksi.

"Ennakoivalla ajotavalla ja muilla turvallisilla valinnoilla voi edesauttaa sitä, ettei hyvä pyöräilysesonki katkea tapaturmaan. Myös pyörän kunnosta huolehtiminen ja sopivat varusteet ovat hyvä tapa lisätä pyöräilyn turvallisuutta", Liikenneturvan suunnittelija Jyrki Kaistinen sanoo tiedotteessa.

Kolme viidestä kyselyyn vastanneesta miehestä kertoo, että hän seuraa pyöränsä kuntoa säännöllisesti.

Liikenneturvan pyöräilykyselyn aineisto kerättiin internet-kyselynä huhti–toukokuussa, ja siihen vastasi yhteensä 1695 ihmistä. Miehiä heistä oli noin 61 prosenttia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uni-koira kuoli ohikulkijan piittaamattomuuden vuoksi – metsästäjä vetoaa autoilijoihin: "Hiljennä ihmeessä!"

Pariskunnan kauhunhetki: älypuhelin syttyi sängyssä tuleen keskellä yötä – Nykyinen akkusuunnittelu ruokkii rajuja paloja

"Traktorin suuntamerkki vasemmalle ei ole kehotus ohittamiseen" – Osaatko ohittaa maatalouskoneet turvallisesti?