Kotimaa

Ulkopoliittisen instituutin johtajasta äänestys: Aaltola voitti esitetyn Jokelan 5–4

"En näkisi, että kyse on Upin roolista ja sen ristiriidoista, vaan maailman muutoksesta ja Suomen sopeutumisesta siihen", arvioi Mika Aaltola valinnan tiukkuutta.
Ohjelmajohtaja Mika Aaltola nousee STT:n tietojen mukaan Upin johtajaksi. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) uudeksi johtajaksi on erittäin tiukan äänestyksen jälkeen valittu ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Upin hallituksen viiden maissa loppuneessa kokouksessa Aaltola voitti äänestyksessä johtajan tehtävään esitetyn ohjelmajohtaja Juha Jokelan äänin 5–4. Kyseessä oli suljettu lippuäänestys. Hallituksessa on yhdeksän jäsentä.

Aaltolan viisivuotiskausi alkaa vuodenvaihteessa. Hän seuraa tehtävässä Teija Tiilikaista.

"Upi on hieno organisaatio, jolla on valtavat mahdollisuudet olla maailmanluokan tutkimuslaitos. Keskeistä on se, että sen johtaja valitaan tieteellisillä perusteilla", Aaltola sanoi STT:lle valinnan varmistuttua.

Upin hallituksessa on kiistelty kiivaasti nimitysprosessista. Jokelaa esitettiin Upin johtoon jo kesäkuussa, mutta silloin asia jäi pöydälle.

Hallitus päätti tuolloin pyytää haastatelluista hakijoista ulkopuoliset tieteelliset arviot. Hallituksen sisäinen nimitystyöryhmä päätyi kuitenkin myös näiden arvioiden jälkeen esittämään yksimielisesti tehtävään Jokelaa.

Tiukkaa valintatilannetta Aaltola kommentoi toteamalla, että instituutin johtajavalinnat ovat aikoja, joina erilaiset Upiin liittyvät intohimot nousevat esiin.

"Nyt olennaista on se, että talo on vakaalla pohjalla ja menee eteenpäin tärkeimmän resurssin eli tutkijoiden ääntä kuunnellen. On tärkeää, että asiat Upissa eheytetään ja aloitetaan puhtaalta pöydältä", hän sanoo.

Aaltola on johtanut Upissa Globaali turvallisuus -tutkimusohjelmaa. Mediassa paljon esiintyvän Aaltolan asiantuntemusalueita ovat etenkin Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikka sekä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Jokela puolestaan johtaa Upin Euroopan unioni -tutkimusohjelmaa. Hän on erikoistunut muun muassa EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja Suomen EU-politiikkaan.

Aaltolan mukaan nimitysprosessin aikana esiin nousseet kysymykset hakijoiden tutkimuspainotuksista ja Upin tulevista linjoista ovat osin olleet "keksittyä linjaristiriitaa".

"Upissa on kolme ohjelmaa, Eurooppa-ohjelma, Venäjä-ohjelma ja globaalin turvallisuuden ohjelma, joka painottuu suurvaltapolitiikkaan. Kaikki nämä ovat elinvoimaisia. Olen itsekin väitellyt Eurooppa-politiikasta ja hyvin tietoinen EU:n keskeisyydestä Suomelle. Maailma on tietenkin muuttunut ja suurvaltojen kohtalonkolmio vaatii uudenlaista tietotaitoa myös Suomesta. En näkisi, että kyse on Upin roolista ja sen ristiriidoista, vaan maailman muutoksesta ja Suomen sopeutumisesta siihen", Aaltola kuvailee.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan nimitykseen sovelletaan lakia eduskunnan virkamiehistä, jonka mukaan nimitykseen ei voi hakea muutosta.

Johtajan tehtävään oli yhteensä neljä hakijaa, joista haastatteluun valittiin kolme. Jokelan ja Aaltolan lisäksi haastateltiin ulkopolitiikan tutkija Hanna Ojanen, joka on aiemmin toiminut Tampereen yliopiston Jean Monnet -professorina.

He kaikki ovat hakeneet myös Upin ohjelmajohtajan tehtäviä vuodenvaihteessa alkavalle viisivuotiskaudelle.

Nykyinen johtaja Teija Tiilikainen jättää pestinsä vuodenvaihteessa toimittuaan Upin johdossa maksimiajan eli kaksi toimikautta. Hänet on valittu Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen johtajaksi.

Ulkopoliittinen instituutti on eduskunnan alainen tutkimuslaitos, ja merkittävä osa sen rahoituksesta tulee valtiolta. Instituutti tuottaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvää tutkimusta esimerkiksi eduskunnan käyttöön.

Lisäksi instituutilla on näkyvä rooli yhteiskunnallisessa keskustelussa, sillä instituutin johtaja ja sen tutkijat kommentoivat säännöllisesti ulko- ja turvallisuuspoliittisia kysymyksiä mediassa.

Lue lisää

STT:n tiedot: Juha Jokela jälleen ehdolla Ulkopoliittisen instituutin johtoon

Kysely: Puolet suomalaisista toivoo EU:lle tiiviimpää puolustusyhteistyötä – Natoa kannattaa neljännes

Kolme hakijaa haastatteluihin Ulkopoliittisen instituutin johtajavalinnassa

Ulkopoliittisen instituutin johtajaksi neljä hakijaa, joukossa ohjelmajohtaja Aaltola