Kotimaa

Tutkijat löysivät keinon, jolla saatiin parannettua influenssan rokotuskattavuutta – yli 2100 influenssatapausta voitaisiin estää

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC:n suosituksen mukaan riskiryhmien influenssarokotuskattavuuden tulisi olla vähintään 75 prosenttia.
Kimmo Haimi
Yli 65-vuotiaiden influenssarokotuskattavuus oli terveystiedotuskampanjaan osallistuneilla alueilla keskimäärin 52,4 prosenttia, kun vertailualueilla se oli keskimäärin 44,7 prosenttia.

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan kotiin postitettu kirje on toimiva tapa nostaa iäkkäiden suomalaisten influenssarokotuskattavuutta. Tutkimuksessa tarkasteltiin kunnallisten terveystiedotuskampanjoiden ja influenssakauden 2017–2018 rokotuskattavuuden välistä yhteyttä yli 65-vuotiaassa väestössä.

Yli 65-vuotiaiden influenssarokotuskattavuus oli terveystiedotuskampanjaan osallistuneilla alueilla keskimäärin 52,4 prosenttia, kun vertailualueilla se oli keskimäärin 44,7 prosenttia.

Kunnallisten terveystiedotuskampanjoiden alueilla rokotuskattavuus oli siten keskimäärin 7,7 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vertailualueilla. Influenssakaudella 2017–2018 terveystiedotukseen osallistui 26 THL:n Rokotusrekisterin mukaista terveyskeskusaluetta.

”Mikäli yli 65-vuotiaiden rokotuskattavuus olisi koko Suomessa kampanja-alueiden tasolla, tyypillisen influenssakauden aikana voitaisiin estää yli 2 100 influenssatapausta, 300–500 sairaalajaksoa ja noin 20–40 kuolemantapausta”, artikkelin kirjoittaja, farmasian tohtori Anne Tammimäki DRA Consulting Oy:stä kertoo tiedotteessa.

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC:n suosituksen mukaan riskiryhmien influenssarokotuskattavuuden tulisi olla vähintään 75 prosenttia. Meillä Suomessa jäädään EU-tavoitteesta selkeästi, sillä influenssakaudella 2017–2018 yli 65-vuotiaiden rokotuskattavuus oli vain 47,6 prosenttia.

Tutkimus on julkaistu Yleislääkärilehdessä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jaettu uhka ajaa kasvit viestimään keskenään – varoittavat toisiaan esimerkiksi lähellä olevasta tuholaisesta

Oletko sinäkin huomannut tämän? Siikojen kunto ja lihasten koostumus heikentyvät kutuaikana

Sokerilimun lipittäminen ei kannata – tutkimus: Vaihda se kahviin tai teehen, niin vähennät diabetesriskiäsi