Britannian Johnson tapaa EU-komission Junckerin maanantaina – "Ei ole syytä olla optimistinen" - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Britannian Johnson tapaa EU-komission Junckerin maanantaina – "Ei ole syytä olla optimistinen"

EU:n pääneuvottelija varoittaa turhasta toiveikkuudesta.
Pääministeri Boris Johnson on toistuvasti sanonut, että Britannia lähtee EU:sta lokakuun lopussa joko sopimuksen kanssa tai ilman. LEHTIKUVA/AFP

Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo tavata EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin Luxemburgissa maanantaina.

Johnsonin edustajan mukaan aiheena ovat brexit-asiat, mutta tarkempaa tietoa tapaamisesta ei ole annettu. Britannian punta vahvistui hieman perjantaina, kun spekuloinnit sopimuksettoman EU-eron välttämisestä nousivat ilmoille.

Ilmoitus tuli hieman sen jälkeen, kun Britannian parlamentin puhemies John Bercow vakuutti estävänsä Johnsonia rikkomasta parlamentin säätämää brexit-lakia.

Britannian parlamentti on hyväksynyt lain, jonka tarkoituksena on estää sopimukseton brexit. Pääministeri Johnson on kuitenkin toistuvasti sanonut, että Britannia lähtee EU:sta lokakuun lopussa joko sopimuksen kanssa tai ilman.

Puhemies Bercow sanoi Lontoossa pitämässään puheessa myös, että ainoa mahdollinen brexit on sellainen, jota kansanedustajat tukevat.

Jos näyttää siltä, että Britannian hallitus olisi rikkomassa lakia, parlamentti haluaisi Bercowin mukaan torjua sellaisen mahdollisuuden ja tekisi sen voimallisesti.

"Jos se vaatii ylimääräistä luovuutta menettelytavoissa, näin varmasti tapahtuu. Sääntökirjan rajoitukset tai ajan kuluminen eivät estä parlamenttia tekemästä sitä", Bercow sanoi.

Bercow kertoi alkuviikosta, että jättää puhemiehen tehtävät lokakuun lopussa.

Johnson vakuutti viimeksi torstaina, että Britannia on valmis lähtemään EU:sta lokakuun lopun takarajaan mennessä ilman sopimusta "jos on pakko". Hän kuitenkin lisäsi, että siihen ei tähdätä.

Euroopan komission pääneuvottelija varoitti torstaina, että EU:lla ei ole mitään syytä optimismiin sen suhteen, että brexit-sopimus saataisiin aikaan ennen ensi kuun puoliväliä.

"En pysty objektiivisesti kertomaan teille, johtavatko kontaktimme pääministeri Johnsonin hallituksen kanssa sopimukseen ennen lokakuun puoliväliä. Meillä ei kuitenkaan ole mitään syytä olla optimistisia", Barnier sanoi parlamentin ryhmänjohtajille pitämässään puheessa.

Britannian parlamentti jäi aiemmin tällä viikolla poikkeuksellisen pitkälle istuntotauolle. Johnsonin mukaan istuntotauon tarkoitus on antaa hänen hallinnolleen mahdollisuus valmistella rauhassa uutta lainsäädäntöä. Opposition mukaan tarkoituksena oli jättää parlamentille niin vähän aikaa ennen lokakuun loppua, ettei sopimuksetonta brexitiä enää ehdittäisi estää.

Johnson kiisti viimeksi torstaina valehdelleensa kuningatar Elisabetille pyytäessään parlamentin istuntotauon poikkeuksellisen pitkää pidentämistä.

Lue lisää

"Suomalaisen viljelijän suurin ystävä on ranskalainen poliittinen johtaja"

"Moni on äimistellyt, miten tämä on mahdollista" – Sari Essayahin mielestä Suomi lähti kriisin varjolla mukaan esityksiin, jotka muuttavat EU:n perusluonnetta

"Tiekartan toimet eivät tällä toteudu", asiantuntijan mukaan siirtymä ilmastoviisaaseen tuotantoon vaatii EU-rahan lisäksi kansallista tukea

Pääministerin tiedotustilaisuus EU:n jättimäisestä tukipaketista