Tiedätkö, mikä on familiaalinen hyperkolesterolemia? Tuhannet suomalaiset sairastavat sitä tietämättään - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Tiedätkö, mikä on familiaalinen hyperkolesterolemia? Tuhannet suomalaiset sairastavat sitä tietämättään

Tauti kymmenkertaistaa riskin sydän- ja verisuonisairauksien kehittymiseen jo varhaisessa elämänvaiheessa.
Kari Salonen
Perinnöllinen korkea kolesteroli on hoidettavissa lääkityksellä ja elintavoilla.

FH-tauti eli familiaalinen hyperkolesterolemia on yksi yleisimmistä perinnöllisistä sairauksista Suomessa. Suomen Sydänliiton mukaan jopa yli 10 000 suomalaista sairastaa sitä, suurin osa tietämättään.

FH-taudissa veren LDL-kolesteroliarvo kohoaa heti syntymän jälkeen. Se kymmenkertaistaa riskin sydän- ja verisuonisairauksien kehittymiseen jo varhaisessa elämänvaiheessa. Ilman hoitoa puolet FH-miehistä sairastuu sydän- tai verisuonisairauteen 50 ikävuoteen mennessä, naiset noin kymmenen vuotta myöhemmin.

Liitto huomauttaa, että perinnöllinen korkea kolesteroli on hoidettavissa lääkityksellä ja elintavoilla. Sydänliitosta muistutetaan, että korkea kolesteroli ei kaikissa tapauksissa johdu pelkästään elintavoista, vaan sen voi aiheuttaa myös perinnöllinen geenivirhe.

Jos toisella vanhemmista on FH-tauti, on 50 prosentin mahdollisuus, että myös hänen lapsensa perii sairauden. Vähintään yhdellä ihmisellä 500:sta on tautia aiheuttava geenivirhe.

FH-taudin aiheuttama kolesterolihäiriö on elinikäinen ja vaikea-asteinen. Se aiheuttaa suurella todennäköisyydellä varhaisen valtimotaudin.

Suomen Sydänliitto on julkaissut verkkosivuillaan testin, jolla voit selvittää oman todennäköisyytesi saada FH-tauti. Pääset tekemään testin tästä.

Lue lisää

Tee testi: Mikä puulaji olet?

Testaa eteenkurottamalla, kuinka hyvällä tasolla liikkuvuutesi on koko väestöön verrattuna

Sykkiikö sydämesi intomielellä maakuntalauluille vai jätätkö ne pölyttymään romukoppaan? – Testaa tietosi maakuntalauluista MT:n visassa!

Tunnetko Karjalan monet eri piirakat? Testaa tietosi MT:n visassa!