Kotimaa

Aarre: Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa hoito alkaa jaloista – Miksi rakentaa kattoa, jos perustukset ovat huonot?

Kalevalainen jäsenkorjaus on auttanut metsänomistaja Martti Jouhtimäkeä pääsemään lihassäryistä ja lisännyt kehon liikkuvuutta.
Jyrki Luukkonen
Piia Koivunen tutkii, onko Martti Jouhtimäen selässä kiertymiä tai lukkotiloja. ”Minulla on silmät sormenpäissäni”, jäsenkorjaaja sanoo.

Keuruulainen Martti Jouhtimäki makaa selällään hoitopöydällä vaaleansinisen huovan alla. Kalevalainen jäsenkorjaaja Piia Koivunen on ottanut kiinni hänen nilkoistaan.

”Ovatko jalat erimittaiset”, Jouhtimäki kysyy.

”Siltä se näyttää, mutta oikeasti mittaero johtuu lantiosta”, Koivunen vastaa.

Jouhtimäki on käynyt kalevalaisessa jäsenkorjauksessa säännöllisesti noin 6–8 viikon välein reilun kahden vuoden ajan.

”Kun tarpeeksi on vikoja ja särkyjä, sitä rupeaa katselemaan apuja. Särkylääkkeitä en mielelläni käytä”, mies perustelee. Hänen päätyönsä on traktoripohjainen urakointi. Lisäksi hän ajaa ajokonetta ja tekee töitä omassa metsässään. Viikossa työtunteja kertyy 60–90. Lukuisat tapaturmat sekä ratin takana vietetyt työtunnit ovat jättäneet jälkensä Martti Jouhtimäen kehoon. Esimerkiksi kytkinpuolen polvi vaivaa ajoittain.

Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa hoito alkaa tavallisesti jaloista. Tällä kertaa Piia Koivunen ottaa ensimmäiseksi käsittelyyn asiakkaansa oikean jalkaterän ja nilkan.

”Mestariparantaja Olavi Mäkelä sanoi aina, että miksi lähteä rakentamaan kattoa, jos perustukset ovat huonot. Jos jaloissa on ongelmia, ei selkää saa toimimaan”, Koivunen kertoo.

Tällä kertaa Jouhtimäellä on aivan uusi vaiva ristiselän ja lapaluiden välissä. ”Selkää alkoi särkeä ajokoneessa ihan valtavasti. Kipu haittaisi jo työntekoa. Minun piti välillä nousta ulos koneesta ja oikoa itseäni.”

Koivunen käsittelee tovin Jouhtimäen jalkaa. Hän tunnustelee rakenteita ja kireyksiä.

”Huomaatko? Lantiosi rupesi laskemaan. Veto selkään, ja itse asiassa niskaan asti, aiheutui lantion virheasennosta. Nyt jalkasi ovat taas samanmittaiset.”

Miten metsänomistajan kannattaa huoltaa kehoaan ja ehkäistä virheasentoja? Lue jäsenkorjaajan ajatukset Aarteen jutusta.

Lue lisää