Kotimaa

Löytötavarapalvelu hävisi erikoisen kiistan – lentokoneesta löytyneet yli 400 000 euroa kuuluvat hovioikeuden mukaan valtiolle

Finnairin koneesta poistetun kiinalaisen henkilön matkatavaroista löytyi runsaasti rahaa.
Terhi Pape-Mustonen
Rahat löytyivät lentokoneeseen jääneistä matkatavaroista. Arkistokuva.

Helsingin hovioikeus hylkäsi maanantaina löytötavarapalvelun valituksen jutussa, jossa Finnairin koneesta löytyi yli 400 000 euroa. Aiemmin myös käräjäoikeus oli katsonut, että rahat kuuluvat valtiolle.

Kyse oli tapahtumista lokakuussa 2009. Finnairin kone oli lähdössä Madridista Helsinkiin, kun koneesta poistettiin kiinalainen matkustaja, jonka ruumassa olleista matkatavaroista oli löytynyt runsaasti rahaa.

Sen jälkeen kun nainen oli poistettu, lentokoneen henkilökunta löysi tämän paikalta kassin. Helsinki-Vantaalla henkilökunta toimitti kassin lentokentän poliisille, joka löysi sen sisältä liki 410 000 euroa käteistä rahaa. Rahat oli kätketty sipsipurkkeihin ja suklaalevyjen kääreisiin.

Poliisi epäili naista törkeästä rahanpesusta ja rahat siirrettiin keskusrikospoliisin (KRP) tilille. Laukku puolestaan toimitettiin Vantaan löytötavaratoimistoon.

Rahanpesututkinta kuivui kasaan, koska Kiinan viranomaiset eivät olleet yhteistyöhaluisia. KRP lopetti esitutkinnan vuonna 2013 ja samalla rahoja koskenut takavarikko kumottiin.

Pakkokeinolain mukaisesti KRP ilmoitti Kiinaan toimitetulla asiakirjalla naiselle, että tämän pitää noutaa omaisuutensa kolmen kuukauden kuluessa tai tämä menettää sen. Nainen ei noutanut varoja, jotka jäivät KRP:n haltuun.

Suomen Löytötavarapalvelu vaati oikeudessa, että valtio luovuttaa rahat sille säilytettäväksi löytötavarana omistajan lukuun. Oikeuden oli ratkottava, voidaanko varoja pitää löytötavarana ja kenelle ne lopulta kuuluvat.

Hovioikeus katsoi, että rahoja oli käsiteltävä löytötavarana ja tarkemmin vielä niin kutsuttuna laitoslöytönä, koska ne löytyivät julkisen liikenteen lentokoneesta. Oikeuden mukaan poliisille toimitetun löytötavaran omistusoikeus siirtyy kuitenkin valtiolle, ei löytötavaratoimistolle. Näin ollen se hylkäsi Suomen Löytötavarapalvelun vaateen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Video: Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner kertoo, millaisin konstein hän saa unta lentokoneessa ja muuallakin

Finnairin toimitusjohtajalle Topi Mannerille lentokoneessa nukkuminen on välttämätön taito – Lue Topin vinkit hyvän unen takaamiseksi

Yle: 130 miljoonaa euroa virtasi Venäjältä suomalaisyhtiön kautta maailmalle – suurin Suomessa paljastunut rahanpesutapaus