Kotimaa

Postin lajittelutyöntekijöiden palkkoihin yli kahden vuoden siirtymäaika – PAU: Ei ratkaise mitään

Työntekijöiden kokonaispalkka säilyy nykyisellään tammikuun loppuun 2022 saakka
LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ
Postin hallitus on päättänyt, että paketti ja verkkokauppa -liiketoiminnan työntekijöiden palkkoihin tulee yli kahden vuoden siirtymäaika.

Postin hallitus on päättänyt, että Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan lajittelutyöntekijöiden palkkoihin tulee yli kahden vuoden siirtymäaika.

Työntekijöiden kokonaispalkka säilyy nykyisellään tammikuun loppuun 2022 saakka, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) katsoo, että yli kahden vuoden siirtymäaika kuulostaa työntekijöiden näkökulmasta suhteellisen hyvältä. Sen sijaan Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan yli kahden vuoden siirtymäaika ei ratkaise yhtään mitään.

Noin 700 Postin lajittelutyöntekijää siirrettiin syyskuun alussa vanhoina työntekijöinä Posti Palvelut Oy:hyn. Heihin aletaan soveltaa Teollisuusliiton työehtosopimusta marraskuun alusta lähtien.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on arvioinut, että työntekijöiden palkka alenee muutoksen takia keskimäärin 30 prosenttia ja enimmillään jopa 50 prosenttia ja myös työehdot heikkenevät.

"Ongelma on kuitenkin edelleen se, miten työntekijä- ja työnantajapuoli näkevät tämän kokonaisuuden. Tämän takia toivon, että neuvottelut saadaan molempien osapuolten hyväksymällä tavalla menemään eteenpäin", Paatero sanoi STT:lle eduskunnassa.

Hän kuitenkin sanoo uskovansa ja toivovansa, että osapuolet pääsevät sopuun.

PAUn Nieminen arvioi STT:lle, että vaikka kokonaispalkkasumma pysyy ennallaan, siirtymäaika ei takaa yksilötasolla palkan säilymistä, vaan yksilöiden välillä saattaa olla hyvinkin suuria eroja.

Postin mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän johtaja Turkka Kuusisto kertoo, että Posti takaa jokaisen työntekijän ansiotason säilymisen yli kahden vuoden ajan.

Nieminen painottaa, että kiista ei ole ratkaistavissa siirtymäajalla. Ongelmana on myös se, että uudet työntekijät palkattaisiin suoraan huonommilla työehdoilla.

"Ihmisten pitää maksaa vuokrat, laskut ja ruoka kahden vuodenkin kuluttua", Nieminen huomauttaa.

Hänen mukaansa kiista voi johtaa pahimmillaan työtaisteluihin. PAU neuvottelee parhaillaan uudesta työehtosopimuksesta. Nykyinen sopimus umpeutuu lokakuun lopussa.

Osa Postin työntekijöistä meni syyskuun alussa lakkoon yhtiön suunnitteleman työehtosopimuksen siirron vuoksi. Ammattiliitto PAU lopetti työtaistelutoimet, kun Paatero kertoi, että siirrossa otetaan aikalisä.

PAU on vaatinut, että pakettilajittelijat palautettaisiin Posti Palvelut Oy:stä takaisin Posti Oy:hyn ja samalla PAU:n työehtosopimuksen piiriin.

Alun perin Posti oli kaavaillut lajittelijoiden kokonaispalkkojen säilyttämistä ennallaan ensi maaliskuun loppuun asti. Nyt ilmoitettu päätös tarkoittaa, että siirtymäajasta on tulossa lähes kaksi vuotta aiemmin suunniteltua pidempi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mistä Postin johtamisen ongelmissa oli kyse?

Antti Rinne ehdottaa sanomalehtien ja postin yhteisjakeluyhtiötä: "Kansalaisten perusoikeus on saada kirjeitä ja ehdottomasti myös sanomalehtiä"

Kirjeiden ja sanomalehtien jakelun yhdistäminen esillä Postin työehtosopimusneuvotteluissa – nykyään kielletty erillissopimuksella