Kotimaa

Ethän anna pakkasyön nujertaa puutarhan kasveja? Näin vältät ikävät yllätykset

Jo ensimmäinen pakkasyö nujertaa arat kesäkukat ja vihannekset.
Sanne Katainen
Basilikan lehdissä alkaa näkyä kylmettymisen aiheuttamia tummia laikkuja jo ennen pakkasia. Kuvituskuva.

Nyt kannattaa pohtia, mitkä puutarhassaan kasvavat yksivuotiset kasvit haluaa pelastaa pakkasen aiheuttamalta tuholta. Muun muassa puutarhan hoidon tuotteistaan tunnettu Biolan Oy muistuttaa, että jo ensimmäinen pakkasyö nujertaa arat kesäkukat ja vihannekset.

Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula huomauttaa, että kaikkein arimpia kylmälle ovat huonekasvit. Ne onkin syytä siirtää sisälle mahdollisimman pian ennen yöpakkasia.

"Monet huonekasvit virittyvät kukkaan kesällä ulkona. Mutta nyt on viimeinen hetki nostaa pensaan alle kiikutetut joulukaktukset, kliiviat ja orkideat sisälle", Kerttula sanoo tiedotteessa.

Kun huonekasvit tuo sisälle, niistä kannattaa poistaa kellastuneet lehdet ja huonokuntoiset versot. Kasvit voi myös suihkuttaa lämpimällä vedellä. Samalla on syytä kurkata lehtien alle, ja tarkistaa, ettei kasviin ole pesiytynyt tuholaisia.

"Koska huonekasvit ovat tottuneet ulkona korkeampaan ilmankosteuteen, kannattaa niiden sisäilmaan tottumista helpottaa sumuttelemalla lehdistöä. Myös merileväuutteen lisäys sumutusveteen piristää kasveja", puutarhaneuvoja opastaa.

Yrtit kasvavat puutarhoissa vielä rehevinä, mutta ensimmäisten yöpakkasten jälkeen herkimmät kuolevat. Toisaalta esimerkiksi basilikan lehdissä alkaa näkyä kylmettymisen aiheuttamia tummia laikkuja jo ennen pakkasia.

"Hyväkuntoiset yrtit nostetaan ruukkuun ja siirretään sisälle valoisalle ikkunalle. Ruukutusvaiheessa ylipitkät varret leikataan, ja leikattujen versojen lehtisato säilötään kuivaamalla. Leikkaus vähentää kasvien haihdutusta ja parantaa siten kasvuun lähtöä sisällä", Kerttula neuvoo.

Kestävät monivuotiset yrtit, kuten mintut, timjami, mäkimeirami ja iisoppi eivät pelästy pikkupakkasta. Ne jatkavatkin kasvuaan vielä syksyn lämpiminä päivänä, ja talvehtivat ulkona. Sen sijaan monivuotisista yrteistä rosmariini, laventeli, salvia ja sitruunamelissa eivät yleensä kestä Suomen talvea, vaan ne kannattaa ottaa talveksi sisätiloihin.

Kasvimaan kasveista kurkku, kurpitsa ja tomaatti paleltuvat herkästi. Kylmän uhatessa ne kannattaakin peittää hallaharsolla.

Lue lisää