Kotimaa

Pelastuskoulu säilyy Helsingissä – kokoomuksen kansanedustajat iloitsevat, Pohjois-Savossa ollaan tyytymättömiä

Sisäministeriön mukaan esitys pelastusalan koulutusmääristä ja -tasosta tehdään vuoden 2022 loppuun mennessä.
Patrik Pelkonen
Pelastuskoulun toimilupa on myönnetty määräaikaisena kesään 2023 siten, että viimeiset sisään otettavat opiskelijat otetaan syksyn 2021 aikana. Koulutuksen kustannuksista vastaa Helsingin kaupunki.

Sisäministeriö on myöntänyt Helsingin pelastuskoululle jatkoluvan kesään 2023 saakka. Jatkolupa koskee sekä pelastajatutkintoon että alipäällystötutkintoon johtavaa pelastusalan ammatillista koulutusta.

Viimeiset sisään otettavat opiskelijat otetaan syksyn 2021 aikana. Koulutuksen kustannuksista vastaa Helsingin kaupunki.

"Suomalaisten turvallisuuden takaamisessa yksi keskeinen haaste tulevina vuosina on pelastusalan henkilöstömäärän riittävyys. Myönnetty määräaikainen toimilupa auttaa osaltaan varmistamaan, että pelastajia ehditään kouluttaa riittävästi tulevien vuosien tarpeisiin", sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) toteaa ministeriön tiedotteessa.

Helsingin Pelastuskoulun toimilupa peruutettiin marraskuussa 2018 edellisen sisäministerin Kai Mykkäsen (kok.) toimesta. Peruutus liittyi Juha Sipilän (kesk. ) hallituksen valmistelemaan maakuntauudistukseen.

Silloin pelastustoimen ammatillinen koulutus päätettiin keskittää kokonaan Kuopiossa sijaitsevan Pelastusopiston vastuulle.

Pohjois-Savon liitto ja Kuopion kaupunki arvostelevat sisäministerin tekemää päätöstä yhteisessä tiedotteessaan. Ne vaativat pitäytymään aiemmassa päätöksessä ja viemään kunnialla loppuun Helsingin Pelatuskoulun toimintojen siirron Kuopioon.

Kriisinhallintakeskuksen siirto Pelastusopistolta pääkaupunkiseudulle oli täysin perustelematon. Kompensaatiolupaukset annettiin tyhjällä lompakolla. Poukkoilu – paitsi että se vie uskottavuutta päätöksenteolta – estää Pelastusopiston pitkäjänteisen kehittämisen kansainvälisenä osaamiskeskuksena", Pohjois-Savon liiton ja Kuopion kaupungin tiedotteessa todetaan.

Sen sijaan kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho, Kari Tolvanen ja Sari Sarkomaa pitävät viisaana päätöstä säilyttää pelastuskoulu pääkaupunkiseudulla.

"On hienoa, että turvallisuus ei jäänyt aluepolitiikan alle ja Helsingin pelastuskoulu jatkaa toimintaansa. Siirto Kuopioon olisi sisältänyt suuria riskejä pääkaupunkiseudun turvallisuudelle”, kokoomusedustajat kirjoittavat yhteisessä tiedotteessa.

Edustajien mukaan pelastuskoulutuksen säilyttäminen Uudellamaalla myös jatkossa on ensiarvoisen tärkeää. Heidän mielestään koulutusmääriä tulisi lisäksi kasvattaa, sillä Uudenmaan asukasluku kasvaa koko ajan.

"Toimiluvan myöntäminen on hieno asia, mutta päätöksen määräaikaisuus ihmetyttää. Pelastuskoulun on välttämätöntä saada jatkaa pysyvästi Uudellamaalla, jotta alan houkuttelevuus ja ammattilaisten saatavuus saadaan turvattua”, kokoomusedustajat summaavat.

Lue lisää