Kotimaa

Kuopiolaisen koulun oppilas käveli luokkaan ja aloitti silmittömän väkivallan, pääuhri nuori nainen – "Joku oli kysynyt, että mikä sinulla on siellä kassissa"

Poliisin mukaan yksi loukkaantuneista on epäilty tekijä.
Väkivallanteko tapahtui Hermanin kauppakeskuksessa Savon ammattiopiston tiloissa. LEHTIKUVA / Jaakko Vesterinen

Kuopiossa Savon ammattiopiston tiloissa tapahtuneessa väkivallanteossa yksi ihminen on kuollut ja kymmenen loukkaantunut, Itä-Suomen poliisi kertoo. Kaksi loukkaantumisista on vakavia.

Poliisin mukaan hätäkeskus sai ilmoituksen epäillystä puukotuksesta tänään kello 12.29 ja poliisi otti epäillyn tekijän kiinni kello 12.37.

Epäilty tekijä on mies ja syntyperäinen Suomen kansalainen. Poliisi kertoo, että epäilty käytti sapelityyppistä teräasetta ja oli varustautunut ampuma-aseella. Miestä epäillään murhasta sekä useista muista väkivaltarikoksista sekä niiden yrityksistä.

Poliisi kertoi kello viideltä alkaneessa tiedotustilaisuudessa, että puukotuksesta epäilty on vuonna 1994 syntynyt koulun oppilas. Alustavien tietojen mukaan hänellä ei ole rikostaustaa. Poliisi on tehnyt kotietsinnän epäillyn kotona, mistä on löytynyt polttopullovarustus.

Poliisin mukaan epäilty tekijä on yksi loukkaantuneista. Hän loukkaantui kiinnioton yhteydessä vakavasti. Poliisi, joka ampui epäiltyä puukottajaa, haavoittui itse epäillyn tekijän teräaseesta. Poliisin mukaan loukkaantuneiden joukossa oli sekä opiskelijoita että koulun henkilökuntaa.

Poliisi vahvisti tiedotustilaisuudessa, että kuollut uhri oli nainen. Poliisi ei vahvistanut sitä, oliko hän koulun opiskelija.

Keskisuomalaisen mukaan hyökkäyksessä kuollut oli opistossa opiskellut nuori nainen, joka oli hyökkäyksen pääasiallinen kohde.

Iltalehden haastattelema opiskelija luonnehtii epäiltyä "fiksuksi nörtiksi" ja "vähän yksinäiseksi sieluksi". Opiskelijan mukaan epäilty olisi kotoisin Kuopiosta.

STT:n haastattelemat opiskelija-asuntolan asukkaat Kuopion Särkinimessä kertovat, että poliisi teki tänään iltapäivällä etsinnän nuoren miehen asuntoon. Kukaan naapureista ei tuntenut miestä henkilökohtaisesti.

Yksi naapuri kuvailee, että asukas oli nuori mies, joka pukeutui aina mustiin eikä koskaan tervehtinyt. Naapurit kuitenkin sanovat, ettei miehestä ollut koskaan mitään haittaa tai häiriötä.

Poliisi on kertonut tehneensä kotietsinnän Kuopion puukkoiskusta epäillyn asuntoon Särkiniemessä sijaitsevassa opiskelija-asuntolassa. Asunnosta on otettu haltuun epäillyn atk-laitteita.

Tiedotustilaisuudessa poliisi kertoi, että kotietsinnässä löytyi myös polttopullovarustus. Epäillyllä ei ole poliisin mukaan aiempaa rikoshistoriaa eikä iskun kohteena olleeseen kouluun ollut suuntautunut uhkauksia.

STT:n Särkiniemessä haastattelemat asukkaat eivät halua esiintyä nimillään. He kuvailivat tunnelmiaan järkyttyneiksi ja sanoivat kuulleensa naapurissa tehdystä operaatiosta vasta tullessaan kotiin.

Asuntolassa asuu paljon vaihto-opiskelijoita. Poliisin mukaan puukotuksesta epäilty mies on vuonna 1994 syntynyt Suomen kansalainen.

Hyökkäys tapahtui ammattiopiston väistötiloissa, jotka sijaitsevat kauppakeskus Hermanissa. Yhtä loukkaantunutta auttanut varaosamyyjä Roosa Kokkonen läheisestä autohuoltoliikkeestä kertoo STT:lle, että silminnäkijöiden mukaan koulussa opiskellut nuori mies tuli koulun tiloihin, kaivoi mukana olleesta pussista miekan ja alkoi huitoa ihmisiä miekalla.

"En nähnyt itse teräasetta, mutta oppilaat kertoivat, että kyseessä oli pitkä miekka. Miespuolinen henkilö oli tullut luokkaan ihan normaalisti ja hänellä oli ollut tällainen kuljetuspussi. Joku oli kysynyt, että mikä sinulla on siellä. Hän oli avannut pussin ja alkanut huitomaan miekalla siellä luokassa", Kokkonen sanoo.

Kokkonen havahtui tilanteeseen kuultuaan avunhuutoja.

Rakennusta yhdistää pitkä käytävä, mikä menee koko rakennuksen läpi. Sieltä juoksi meidän liiketilaa kohti suuri määrä ihmisiä. Toisessa päässä sijaitsee oppilaitos.

Yksi juosseista oli opettaja, jolla oli syvä viiltohaava kädessä.

"Ajattelin, että herranjestas, että jotain on nyt sattunut täällä. Kuljetin hänet wc-tiloihin, että puristan sitä haavaa. Autoin sitä opettajaa niin, että laitoin hänet istumaan ja otin niin paljon paperia ja sideharsoa ja pitelin hänen kättä sydämen yläpuolella", Kokkonen sanoo.

Kauppakeskuksen tiloissa toimii radiokanava. HitMix Kuopion tuottaja Anssi Saarelainen kertoo STT:lle, että tapahtumia edelsi palohälytys ja kuulutus, jossa kehotettiin pysymään rauhallisena.

Tämän jälkeen Saarelainen näki toisessa kerroksessa sijaitsevan studion ikkunasta, kuinka käytävälle ilmestyi kaksi raskaasti aseistautunutta poliisia sekä poliisikoira. Sitten hän kuuli kovaäänistä käskyttämistä ja näki, kuinka joku vaikutti käyttäytyvän uhkaavasti eikä näyttänyt tottelevan poliisia.

Saarelaisen mielestä henkilöllä näytti olleen toinen käsi ylhäällä tai että tämä oli mahdollisesti menossa poliisin kimppuun.

"Sitten kuulin kaksi laukausta", hän kertoo.

Pian paikalle tuli hoitohenkilökuntaa ja useampia poliiseja. Saarelaiselta poliisi varmisti ikkunan läpi, että studion ovi on lukossa.

Saarelainen ehti jatkaa töitään ja lukea aiheesta uutisen radiossa ennen kuin poliisi tuli kertomaan kauppakeskuksen eristämisestä.

Saarelainen kertoo, ettei studiosta ole suoraa näköyhteyttä ammattiopiston tiloihin.

" Ainakaan kauppakeskuksen puolella ei ollut havaittavissa paniikkia", hän sanoo.

Parisen tuntia myöhemmin hänelle tarjottiin kriisiapua, jota oli järjestetty saataville kauppakeskuksen sivuun liiketiloihin.

Poliisi kertoo käyttäneensä ampuma-asetta välikohtauksessa. Keskuksessa sijaitseva HitMix Kuopio -kanava kertoi Facebook-sivuillaan, että paikalla kuului useita laukauksia.

Myös Iltalehden ja Keskisuomalaisen saamien tietojen mukaan tuntematon henkilö meni luokkaan ja aloitti väkivallan. Keskisuomalaisen tietojen mukaan hyökkääjä oli nuori mies, joka kävi miekan kanssa tytön kimppuun.

"Mies löi tyttöä miekalla kaulaan ja tökki vatsaan", silminnäkijä sanoo lehdelle.

Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kerrotaan, että samoihin aikoihin kauppakeskuksessa oli tulipalo. Pelastuslaitos kertoi iltapäivällä kello kahden jälkeen Twitterissä, että palo on sammutettu.

Savon Sanomat kertoo, että alueelle oli hälytetty viranomaisia laajalta alueelta ja rakennuksen pihasta poistui useita ambulansseja.

Hermanissa sijaitsee Savon ammattiopiston liiketalouden koulutus. Savon ammattiopistoa pyörittävän Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve kertoo, että kyseessä on väistötilaratkaisu.

"Tämä tänään tullut hälytys koskee nimenomaan oppilaitostamme. Se on kahdessa kerroksessa toimiva oppimisympäristö. Meillä on siellä sekä nuoriso- että aikuisasteen opiskelijoita. Nuorimmat ovat peruskoulun jälkeen tulleita ja sitten on ihan aikuisopiskelijoita."

Helven mukaan paikassa opiskelee noin 600 henkilöä, joista kaikki eivät ole olleet tänään paikalla. Hän ei kommentoi tapahtumia enempää, sillä asian tiedotusvastuu on poliisilla.

Veripalvelu kertoi sivuillaan, että hätäverta on toimitettu Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Veripalvelun mukaan verta riittää kaikkien loukkaantuneiden hoitoon.

"Kutsumme kuitenkin nyt tehostetusti O negatiivista veriryhmää olevia luovuttajia. Jos siis saat kutsun, tule", Veripalvelu kirjoittaa.

Auttajia tarvitaan usein muutaman päivän sisällä tapahtuneesta. Veripalvelu ei kuitenkaan pysty ottamaan äkillisesti vastaan valtavia määriä verta. Veripalvelu kehottaa seuraamaan veren tarvetta sivuiltaan.

Pelastakaa Lapset avaa kriisichatin lapsille ja nuorille, järjestö kertoo tiedotteessa. Chat on auki tänään kello 16–18.30 osoitteessa www.kriisichat.fi.

Lue lisää

Kuopion kouluhyökkäyksen motiivia ei tiedetä, tutkintavastuu on KRP:llä, joka kertoo asiasta lisää tänään

Koronaviruksen uusi omikron-munnos leviää maailmalla – Tanska epäilee kahta tartuntaa

uusin koronamuunnos omikron on aiheuttanut uusintasairastumisia, kertoi ylilääkäri Järvinen Ykkösaamussa

Varotoimet uutta virusmuunnosta vastaan laajenevat: Eteläisestä Afrikasta tulleet Helsinki-Vantaalla pakkotestiin ja karanteeniin