Energiatodistuksen puuttumisesta voi saada omakotitalossa 800 euron sakon - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Energiatodistuksen puuttumisesta voi saada omakotitalossa 800 euron sakon

Energiatodistus tarvitaan rakennuksen tai huoneiston myynnin tai vuokrauksen yhteydessä.
Pekka Fali

Energiatodistuksen puuttuminen voi johtaa uhkasakkoon. Sakko ropsahtaa, mikäli kiinteistönomistaja ei hanki lakisääteistä energiatodistusta valvovan viranomaisen, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) kehotuksesta huolimatta. Uhkasakolta välttyy hankkimalla todistuksen.

Aran mukaan omakoti- ja paritaloissa sakko on noin 800 euroa, rivitaloissa 2 000–4 000 euroa ja kerrostaloissa 4 000–6 000 euroa. Jos kunta ei ole laatinut ja laittanut nähtäville energiatodistuksia tarvittaviin rakennuksiin, voi uhkasakko ulottua 10 000 eurosta jopa 100 000 euroon.

Nähtävillä oleva energiatodistus tarvitaan rakennuksen tai huoneiston myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Todistus on myös annettava joko alkuperäisenä tai jäljennöksenä ostajalle tai vuokralaiselle.

Jo myyntiä tai vuokrausta koskevassa ilmoituksessa on mainittava kohteen energiatehokkuutta kuvaava tunnus (A-G).

Energiatodistuksen ensimmäinen sivu, jossa on esitetty energiatehokkuutta kuvaava luokitteluasteikko, tulee olla nähtävillä yli 250 neliömetrin tiloissa, joissa viranomainen tai laitos tarjoaa julkisia palveluja. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi koulut, museot ja sairaalat.

Energiatodistus tulee olla nähtävillä myös yli 500 neliön julkisissa tiloissa, jos todistus on laadittu uudelle tai myytävälle rakennukselle tai uudelle vuokralaiselle vuokrattavalle rakennukselle tai sen osalle. Esimerkkejä tällaisista kohteista ovat kaupat ja kauppakeskukset, valintamyymälät, ravintolat, teatterit, pankit ja hotellit.

Lue lisää

Asuntopolitiikkaan uusia näkökulmia

Kansanedustaja remontoi taloaan maaseudun rauhassa – toivoo kunnilta vapauksia rakentamiseen koko maassa

Hämeen Sanomat: Pakolliseen energiatodistukseen kaavaillaan muutoksia

Päästölaskelmissa liikaa epävarmuutta