Kotimaa

Oppositio tivasi hallitukselta sen maahanmuuttopolitiikasta – Rinne: Turvapaikkakehystä ei olla muuttamassa

Perussuomalaisten puheenvuoroissa toistui tarve pitää rajat tiukemmin kiinni Suomeen.
Pääministeri Antti Rinne kertoi, että turvapaikanhakijat on edelleen tarkoitus kotouttaa mahdollisimman nopeasti.

Oppositio ja hallitus ovat ottaneet yhteen maahanmuuttopolitiikasta ensi vuoden budjettia käsittelevässä keskustelussa eduskunnassa. Perussuomalaiset kritisoivat muun muassa maahanmuuttoon käytettävää rahaa ja epäilivät maahanmuuttajista saatavaa hyötyä työmarkkinoilla.

"Kun puhutaan tietyistä maista saapuvista ihmisistä, elinkaaren kustannukset ovat miljoona euroa per henkilö. Sen lisäksi toisen sukupolven kohdalla syrjäytyminen on kuudesta kahdeksaan kertaa yleisempää kuin suomalaisilla. Ei sieltä ole apuja kyllä tulossa", sanoi puolueen varapuheenjohtaja Riikka Purra.

Perussuomalaisten puheenvuoroissa toistui myös tarve pitää rajat tiukemmin kiinni Suomeen, mitä hallituspuolueista ihmeteltiin.

"Silloin se tarkoittaa, että laitetaan rajat kiinni myös suomalaisilta lähteä", muistutti muun muassa SDP:n Eveliina Heinäluoma.

Myös kokoomuksessa oltiin huolissaan siitä, että hallitus näyttää olevan löysentämässä turvapaikkajärjestelmää.

"Jos kyseenalaistetaan pakkopalautukset tai jos puhutte työluvista kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille tai puhutaan näyttökynnyksen laskemisesta, nämä ovat vaarallista puhetta tilanteessa, jossa paine Eurooppaan on kasvamassa. Tähän tarvitaan selkeä linja, mitä te teette turvapaikkajärjestelmälle."

Pääministeri Antti Rinne (sd.) korosti, että hallitus ei ole muuttamassa turvapaikkakehystä millään lailla. Tarkoitus on edelleen kotiuttaa turvapaikanhakija mahdollisimman nopeasti, jos oikeutta turvapaikkaan ei ole.

"Ongelma on se, että tälläkin hallituksella on vaikea saada tiettyihin maihin palautussopimuksia."

Rinteen mukaan sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on muutaman viikon sisällä menossa neuvottelemaan Somaliaan palautuksien nopeuttamisesta.

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo kritisoi tapaa, miten salissa tunnutaan kilpailevan siitä, mikä hallitus on laittanut vähiten rahaa maahanmuuttoon.

"Eivät ihmisoikeudet ja tasa-arvo etene automaattisesti hengenvoimalla, vaan niihin pitää olla valmis myös satsaamaan."

Hän myös ihmetteli perussuomalaisten käsitystä siitä, miten he laskevat ihmisarvon rahassa.

"En ole ikinä ymmärtänyt sitäkään, että lasketaan, paljonko yksi syrjäytynyt ihminen maksaa."

Eduskunta on jatkanut ensi vuoden budjetin käsittelyä. Ensimmäisen esittelypuheen tänään piti pääministeri.

Budjetin käsittely aloitettiin eilen, ja se jatkuu eduskunnan suuressa salissa koko viikon. Sen jälkeen budjetti menee eri valiokuntiin käsiteltäväksi.

Kymmenen ministeriä on vastaamassa oppositiolle vuorollaan budjetista, iltakymmeneen asti.

Lue lisää