Kotimaa

Kirjeiden ja sanomalehtien jakelun yhdistäminen esillä Postin työehtosopimusneuvotteluissa – nykyään kielletty erillissopimuksella

Suomessa toimii Postin lisäksi 16 muuta jakeluyritystä, jotka kaikki jakavat kirjeitä aamujakeluna.
Nykyinen Postin työehtosopimus päättyy lokakuun lopussa. LEHTIKUVA / Anni Reenpää

Posti haluaa lisää joustavuutta työehtoihin, mutta työnantajapuolen mukaan syksyn työehtosopimusneuvotteluissa ei haeta palkanalennuksia. Haettaviin ratkaisuihin lukeutuu muun muassa se, että kirjeitä voitaisiin jakaa aamun sanomalehden jakelun yhteydessä.

Kun samalla postilaatikolla käydään useita kertoja päivässä, olisi varmaan ihan järkevää pohtia sitä, voisiko jakeluita yhdistää, sanoo Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Nykyisin tämä on kielletty Postin ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn välisellä erillisellä sopimuksella, jota työnantajapuoli ei siis haluaisi enää uusia. Aarton mukaan kyseinen sopimus laadittiin PAU:n vaatimuksesta edellisten työehtosopimusneuvottelujen yhteydessä pari vuotta sitten, joskin asiasta on keskusteltu jo pidempään.

Postin hiljattain eronnut toimitusjohtaja Heikki Malinen sanoi syyskuussa, että varhais- ja päiväjakelu on yhdistettävä viimeistään 2030-luvulle tultaessa, kun sekä kirjepostin että sanomalehtien jakelumäärät vähentyvät.

Aarto sanoo, että nyt käytävissä neuvotteluissa haetaan joustavia, rakenteeltaan samantasoisia ehtoja kuin kilpailijoilla. Hänen mukaansa Suomessa toimii Postin lisäksi 16 muuta jakeluyritystä, jotka kaikki jakavat kirjeitä aamujakeluna.

Palta ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU jatkoivat neuvotteluja Postin työehtosopimuksesta keskiviikkona. Seuraavan kerran osapuolten on määrä tavata maanantaina.

Tällä hetkellä voi sanoa, että näkemykset tulevan sopimuksen sisällöstä ovat varsin erisuuntaiset. Mitään nopeaa ratkaisua ei edelleenkään ole odotettavissa, Aarto arvioi.

Nykyinen Postin työehtosopimus päättyy lokakuun lopussa. Neuvotteluiden piirissä on noin 10  000 henkeä, joista suurin osa toimii postinjakelutehtävissä. Pakettilajittelun henkilöstö ei ole neuvottelujen piirissä.

Sanoma- ja aikakauslehtiä edustava Medialiitto on ehdottanut postin jakelun keskittämistä vain yhteen päivittäiseen jakeluun.

Lue myös:

Analyysi: Kuukausi sitten Postin Malinen ei edes harkinnut eroamista – mitä sitten tapahtui?

Poliitikkojen otettava ote Postin ongelmista

Lue lisää