Tukes varoittaa: Jyrsijämyrkyt voivat olla vaaraksi lemmikeille - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Tukes varoittaa: Jyrsijämyrkyt voivat olla vaaraksi lemmikeille

Lemmikkieläimet voivat altistua myrkylle, jos ne syövät myrkkysyötin tai myrkkyä syöneen hiiren.
Lemmikkieläimet voivat altistua myrkylle, jos ne syövät myrkkysyötin tai myrkkyä syöneen hiiren. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Nopeasti vaikuttavat jyrsijämyrkyt ovat vaarallisia kissoille ja koirille, varoittaa turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Lemmikkieläimet voivat altistua myrkylle, jos ne syövät myrkkysyötin tai myrkkyä syöneen hiiren.

Viime keväänä tehdyssä kyselyssä eläinlääkärit raportoivat Tukesille 96 myrkytystapausta, joissa he epäilivät, että lemmikkieläin oli altistunut alfakloraloosia sisältävälle jyrsijämyrkylle. Suurin osa tapauksista oli sattunut tämän ja viime vuoden aikana. Yleensä kyseessä oli kissa, ja suurin osa lemmikeistä toipui.

Alfakloraloosi on nopeavaikutteinen hiirien torjuntaan käytettävä myrkky, joka vaikuttaa lamaannuttavasti keskushermostoon.

Myrkytystilassa eläimellä ilmenee äkillisesti nopeasti eteneviä hermostollisia oireita, kuten tasapainohäiriöitä, horjuvaa liikettä, lisääntynyttä tuntoherkkyyttä, lihasnykäyksiä ja kouristelua. Eläin voi olla alilämpöinen, kuolata ja muuttua äkillisesti apaattiseksi tai aggressiiviseksi. Jos myrkytystä epäillään, lemmikki on toimitettava nopeasti eläinlääkärin hoitoon.

Tukes muistuttaa, että jyrsijöitä voi torjua myös ilman myrkkyjä. Rakennuksessa olevat raot pitää tilkitä ja jyrsijöille maistuva ruoka siivota pois. Jyrsijöiden pyydystämiseen voi käyttää loukkuja, jotka on sijoitettava siten, että muut eläimet ja lapset eivät pääse niihin käsiksi.

Jos myrkkyjä kuitenkin käytetään, niiden käyttöohjeita pitää noudattaa tarkasti. Syötit pitää laittaa syöttilaatikoihin, jotka sijoitetaan sellaisiin paikkoihin, missä lemmikit eivät pääse niihin käsiksi.

Myrkkyyn kuolleet jyrsijät pitää etsiä ja hävittää asianmukaisesti. Myrkkyjen käytöstä on hyvä ilmoittaa myös naapurille, jotta he osaavat pitää omat lemmikkinsä kytkettyinä myrkkyjen käytön ajan, Tukes neuvoo.

Lue lisää

Tukes julkaisi ohjeet: Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon, kun hankkii itselleen tai lapselle kansanmaskin tai hengityksensuojaimen

Kasvisuojeluruiskujen testaus tiukkenee muutaman kuukauden päästä – myös testausväli lyhenee

Lukijalta: "Haaveilen koiran ottamisesta lemmikiksi – voinkohan itse vaikuttaa lemmikkini elämänlaatuun ravinnon ja hoidon keinoin?"

Koiraunelmia sen emännän ehdoilla