Kysely: Yli puolet yrittäjistä joutunut huijauksen kohteeksi - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Kysely: Yli puolet yrittäjistä joutunut huijauksen kohteeksi

Valtaosa huijauksen uhriksi joutuneista menetti alle 500 euroa. Pahimmillaan huijausyrityksestä on koitunut yli 10 000 euron tappiot.
Jaana Kankaanpää
Pahimmillaan huijauksen seuraukset voivat johtaa yrityksen konkurssiin.

Noin puolet suomalaisista yrittäjistä on kohdannut valelaskutusta tai harhaanjohtavaa markkinointia. Eniten huijauksia olivat kokeneet yli 10 henkilöä työllistävät yrittäjät, vähiten yksityisyrittäjät.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien Kantar TNS:llä teettämästä gallupista. Vastaajina oli noin tuhat pientä tai keskisuurta yritystä.

"Tulos ei yllätä, sillä tiedossamme on, että kaiken kokoiset yritykset joutuvat erilaisten huijausten uhreiksi. Isommilta yrityksiltä on mahdollista saada huijatuksi suurempia summia kuin yksinyrittäjiltä, esimerkiksi toimitusjohtajahuijausten kautta", lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Noin puolet huijauksen tai huijausyrityksen kokeneista menetti alle 500 euroa. Vajaa viidennes menetti 500–10 000 euroa. Kolmella prosentilla huijaus aiheutti suuret, yli 10 000 euron tappiot. Pahimmillaan huijauksen seuraukset voivat johtaa yrityksen konkurssiin.

"Useimmissa tapauksissa huijarit nettoavat yrityksestä joitakin satoja euroja. Rikollinen toiminta perustuu kuitenkin siihen, että teot kohdistuvat suureen joukkoon yrityksiä, minkä vuoksi saatu rikoshyöty voi olla kokonaisuudessaan merkittävä", Toivonen selittää.

Vain viidennes huijauksen uhriksi joutuneista yrittäjistä ilmoitti rikoksesta viranomaisille.

"On tärkeää, että huijauksista ilmoitetaan poliisille. Tällöin poliisille syntyy kokonaiskuva huijausta harjoittavista toimijoista ja toimintatavoista", Toivonen sanoo.

Ilmoitetuista huijauksista tai niiden epäilyistä tutkittiin noin 40 prosenttia.

Toivosen mukaan pitää muistaa, että vaikka yksittäinen euromäärä voi olla muutamia satoja euroja, toiminnan laajamittaisuus voi aiheuttaa isoja vahinkoja.

"Siksi on tärkeää, että tapaukset tutkitaan. Yrittäjät ovat turhautuneita siihen, että huijarit saavat toimia markkinoilla hyvinkin kauan ennen kuin siihen kyetään tavalla tai toisella puuttumaan."

Myös MT uutisoi toissa viikolla konekauppaan liittyvistä huijaustapauksista.

Maaseudun Tulevaisuudessa oli muun muassa julkaistu traktori-ilmoitus, jolla oli huijattu kahdelta eri henkilöltä suuri summa rahaa. Lisäksi MT kertoi viljelijästä, joka menetti useamman tonnin kaivinkoneen varausmaksuna. Myyjää ei tämän jälkeen saanut enää kiinni.

Suomen Yrittäjät on laatinut ohjeen, jonka avulla voi välttää valelaskut ja harhaanjohtavan markkinoinnin. Se on julkaissut myös oppaan huijausten tunnistamiseen ja torjumiseen.

Lue lisää huijauksista:

Poliisi paljastaa: Näin konekauppahuijari yleensä toimii – terve järki ja pieni epäluulo ehkäisevät nalkkiin joutumista

Traktoreihin ja moottorityökoneisiin liittyvät törkeät petokset ja niiden yritykset lisääntyneet rajusti tällä vuosikymmenellä

Lipevä huijari vedätti Tero Riihilahtea konekaupoilla: "Sen aikataulu venyi, venyi ja venyi"

MT:n sivuilla julkaistu traktori-ilmoitus paljastui huijaukseksi – poliisi tutkii kahtena törkeänä petoksena

Lue lisää

Erkki Tuomioja sai sähköpostiinsa "todellisen helmen" sisältävän huijausyrityksen – "Mrs. Paavo Lipponen" pyytää apua murhatun SDP:n johtajan perintökiistaan

Monipaikkainen työ on maaseudun mahdollisuus

Poliisi tutkii Postin nimissä tehtyjä ammattimaisia huijauksia – tiedossa yli 30 uhria

Pohjanmaan poliisi tutkii laajaa huijaussarjaa – kymmeniltä naisilta epäillään viedyn yhteensä yli 1,3 miljoonaa euroa