Satojen miljardien eurojen tilisiirrot nopeutuvat päivistä sekunteihin - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Satojen miljardien eurojen tilisiirrot nopeutuvat päivistä sekunteihin

Osuuspankin asiakkaat voivat jatkossa sekä lähettää että vastaanottaa eurooppalaisia pikasiirtoja.
Carolina Husu
Ensimmäisenä nopeutuvat OP:n henkilö- ja yritysasiakkaiden maksut verkkopankissa ja mobiilissa.

Maksut, joiden perille tulo on kestänyt jopa päiviä, siirtyvät jatkossa asiakkaille alle kymmenessä sekunnissa, tiedottaa Osuuspankki.

Tämän mahdollistavat SEPA-pikasiirtopalvelut. Muutoksen ansiosta rahaliikenne nopeutuu huomattavasti entisestä. Reaaliaikaisia tilisiirtoja tarjotaan sekä saapuville että lähteville maksuille.

Muutos koskee sekä yksityisiä että yritysasiakkaita.

"Kun maksut tulevat perille sekunneissa, se haastaa yritykset myös pohtimaan maksuliikenteen nopeutumisen vaikutuksia yrityksen omaan toimintaan", sanoo rahavirroista ja käyttöpääomasta vastaava johtaja Jari Jaulimo OP Yrityspankista.

Muutos on suuri, sillä OP välittää pelkästään lähteviä eurooppalaisia tilisiirtoja vuosittain yli 400 miljoonaa kappaletta, ja rahavirtojen yhteisarvo on liki 850 miljardia euroa.

Maksujen nopeutuminen edellyttää, että myös laskun lähettäjän pankki on mukana pikasiirroissa. Vuoden loppuun mennessä jo puolet eurooppalaisista pankeista on mukana reaaliaikaisessa palvelussa, ja ne välittävät liki 90 prosenttia SEPA-alueen maksuliikenteestä.

Suomen sisällä välitetyille maksuille ei ole euromääräistä ylärajaa, mutta eurooppalaisella SEPA-alueella yläraja on 15 000 euroa. SEPA-maksu on eurooppalaisen tilisiirtostandardin mukainen tilisiirto.

Muutos toteutetaan vaiheittain eri kanavissa. Ensimmäisenä nopeutuvat OP:n henkilö- ja yritysasiakkaiden maksut verkkopankissa ja mobiilissa. Loppuvuonna keskitytään isojen yritysten maksujen nopeuttamiseen.

Lue lisää

OP:n tulos laski kymmenellä miljoonalla: "Tulosta laskivat poikkeuserät"

OP:n Janne Mäkikalli siirtyy Lantmännen Agron kaupalliseksi johtajaksi

Suomen suurimmat sähköiset vaalit jatkuvat sunnuntaihin

HS: Pankkien välisistä tilisiirroista tulee nopeampia maaliskuussa