LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Kotimaa

Postin työehtosopimuksen neuvottelut jumissa – työtaistelu uhkaa

Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) hallitus kokoontuu huomenna käsittelemään neuvottelutilannetta.
Nykyinen Postin työehtosopimus päättyy kuun lopussa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Postin työehtosopimusneuvottelut ovat jumissa. Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) hallitus kokoontuu huomenna käsittelemään neuvottelutilannetta. Se tekee tuolloin työtaistelupäätökset neuvottelujen vauhdittamiseksi sekä pakettilajittelijoiden tilanteen takia, järjestö kertoo tiedotteessa. Työtaisteluista tiedotetaan ensi viikolla.

Neuvotteluja Palvelualojen työnantajat Paltan ja PAUn kesken käytiin tuloksetta eilen. Seuraavan kerran on tarkoitus neuvotella torstaina aamupäivällä.

PAUn mukaan työnantajan pääneuvottelutavoite on korvata nykyiset viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen määräykset soveltuvin osin jakelua koskevaa työehtosopimusta vastaavilla määräyksillä. Medialiiton ja Teollisuusliiton välinen jakelua koskeva työehtosopimus on määräystensä osalta selkeästi heikompi kuin PAUn viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimus, tiedotteessa sanotaan.

PAUn mukaan heikennysten lisäksi työnantaja on julkisuudessa kertonut hakevansa neuvottelutavoitteillaan myös joustavuutta. Työnantaja haluaisi käyttöön siis työaikajärjestelmän, jossa ei tarvitsisi etukäteen ilmoittaa työajan päättymisajankohtaa, PAU tulkitsee.

"Työnantajan tavoitteiden hyväksyminen tarkoittaisi jo valmiiksi matalapalkkaisissa, fyysisesti raskaissa töissä oleville postilaisille pienempiä palkkoja, pidempää työaikaa ja arkea vaikeuttavia työaikamalleja, jotka toki toisivat työnantajan toivomaa joustavuutta. Työnantajan tavoitteita on mahdoton hyväksyä, ja ne ovat ajamassa alan työtaisteluihin", tiedotteessa sanotaan.

Nykyinen Postin työehtosopimus päättyy kuun lopussa. Neuvottelujen piirissä on noin 10 000 ihmistä, joista suurin osa työskentelee postinjakelussa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

STT:n tietojen mukaan valtion omistajaohjausosasto on antanut syksyllä tukensa Postin pakettilajittelijoiden siirrolle halvempaan sopimukseen

Postilakko jatkuu, PAU ei hyväksynyt sovintoesitystä

Lehtiseppien painokoneet seisoivat Jyväskylässä – Maaseudun Tulevaisuuden paperilehteä ei paineta Postin lakon takia