Asuntorakentaminen hidastuu selvästi ja keskittyy yhä voimakkaammin kasvukeskuksiin - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Asuntorakentaminen hidastuu selvästi ja keskittyy yhä voimakkaammin kasvukeskuksiin

Uusien asuntojen rakennustöistä yli kolme neljäsosaa aloitetaan niin sanotussa kasvukolmiossa eli pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.
RT:n kyselyssä rakennusliikkeet arvioivat, että pääkaupunkiseudun osuus asuntoaloituksista kasvaa ensi vuonna jo 50 prosenttiin. LEHTIKUVA / AKU HÄYRYNEN

Rakentamisen näkymät ovat heikentyneet, ja ensi vuodesta on tulossa vaikea, varoittaa Rakennusteollisuus RT syksyn suhdannekatsauksessaan.

Uusien asuntoaloitusten määrä putoaa selvästi parin viime vuoden ennätyslukemista. RT:n mukaan tänä vuonna aloitetaan 38  000 ja ensi vuonna enää 32 000 asunnon rakennustyöt.

Asuntorakentaminen vähenee nopeasti, sillä viime vuosina aloituksia on ollut suunnilleen 45  000 vuosittain.

Erityisesti vapaarahoitteisten kerrostaloasuntojen tuotanto supistuu voimakkaasti. Valtion tukemien ara-asuntojen aloitukset sitä vastoin lähtevät ensi vuonna kasvuun, mikä loiventaa hieman rakentamisen alamäkeä.

RT:n pääekonomistin Jouni Vihmon mukaan RT:n ennusteen draama löytyy alueellisesta kehityksestä. Kaupungistuminen jyllää, ja rakentaminen kohdistuu yhä voimakkaammin kasvukeskuksiin.

RT:n tekemässä kyselyssä rakennusliikkeet arvioivat, että pääkaupunkiseudun osuus asuntoaloituksista kohoaa ensi vuonna jo 50 prosenttiin. Uusien asuntojen rakennustöistä yli kolme neljäsosaa aloitetaan niin sanotussa kasvukolmiossa eli pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.

Tilanne näyttää samalta myös asuntolainamarkkinoilla. Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller kertoo, että asuntolainojen kysyntä kohdistuu voimakkaasti kasvukeskuksiin. Niiden ulkopuolella kysyntää on huomattavasti vähemmän.

Kaupungistumisen ohella myös syntyvyyden lasku kiihdyttää rakentamisen keskittymistä kasvukeskuksiin.

"Entistä enemmän katsotaan alueittain, mitä rakennetaan", Vihmo sanoo.

Rivitalojen ja omakotitalojen rakentamiseen RT ennakoi loivaa hidastumista. Kokonaisuudessaan rakentaminen vähenee tänä vuonna prosentin ja ensi vuonna kolme prosenttia.

Lue lisää

Kaupungit ratkaisevat rakentamis- toiminnan hiilijäljen

Omakotitaloasujan lyhyt oppimäärä

Teerijärven kylässä rakennetaan unelmien koteja
Mainostaja: Teri-Talot

Omakotirakentamisessa hurja tahti Rovaniemellä