Ylen kysely: Enemmistö suomalaisista haluaa, että valtio hidastaa kaupungistumista - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Ylen kysely: Enemmistö suomalaisista haluaa, että valtio hidastaa kaupungistumista

Eniten vastarintaa kaupungistuminen herättää 35-49- ja 50-64-vuotiaissa.
Sanne Katainen
Naisista kaupungistumista haluaa hidastaa 61 prosenttia ja miehistä 52 prosenttia.

Yli puolet suomalaisista on Ylen teettämän kyselyn perusteella sitä mieltä, että valtion tulisi hidastaa kaupungistumista.

Kolmasosa vastaajista on sitä mieltä, ettei valtion pidä puuttua kaupungistumiskehitykseen. Kaksi prosenttia kyselyn vastaajista taas katsoo, että valtion pitäisi vauhdittaa kaupungistumista.

Seitsemän prosenttia vastaajista ei osannut ottaa asiaan kantaa.

Ehkä mielenkiintoisinta kyselyn tuloksissa on se, että naiset suhtautuvat kaupungistumiseen selvästi miehiä negatiivisemmin. Naisista kaupungistumista haluaa hidastaa 61 prosenttia ja miehistä 52 prosenttia.

Kun asiaa katsotaan ikäryhmien näkökulmasta, eniten vastarintaa kaupungistuminen herättää 35-49- ja 50-64-vuotiaissa. Eniten kaupungistumiskehitykseen puuttumista taas vastustetaan 25-34 -vuotiaiden ikäryhmässä.

Alueellisessa tarkastelussa selviää, että kaupungistumista halutaan hidastaa eniten Pohjois- ja Itä-Suomessa. Vähiten siihen löytyy haluja Helsingissä ja Uudellamaalla, mikä ei ole suuri yllätys.

Jarruja kaupungistumiselle laitettaisiin eniten perussuomalaisten ja sosiaalidemokraattien kannattajien keskuudessa. Puolueista vain kokoomuksen kannattajista enemmistö on sitä mieltä, ettei valtion pidä puuttua kaupungistumiskehitykseen.

Taloustutkimuksen Ylelle tekemään kyselyyn vastasi syys-lokakuussa 1 005 henkilöä.

Yle: Kysely: Enemmistö haluaa valtion hidastavan kaupungistumista – naiset miehiä enemmän, aluetutkijan mukaan tulos kertoo alueiden kostosta

Lue lisää

Kysely: Kuusi kymmenestä ei aio ikinä ostaa uutta autoa – enemmistö ei luota nykyautojen tekniikkaan

Etätyö maalla muutti ajattelua, kertoo professori Pekka Sauri MTV:n kolumnissa – "Keskusta takaisin Maalaisliitoksi"

Saarikko keskustan linjasta: Kaupungistuminen ei välttämättä ole jatkuva megatrendi – monipaikkaisuuden puolesta tarvitaan toimia

Tutkija: Aluesuunnittelussa ei huomioida maaseudun kausiasukkaita, mikä johtaa kaupunkien palvelujen ylimitoittamiseen ja liikaan karsimiseen maaseudulla