LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Kotimaa

Ihmeitä ei vaadita – jo kevyt fyysinen aktiivisuus parantaa nuorten miesten sydänterveyttä

Säännöllinen liikunta lisää sydämen sykevaihtelua, joka kuvaa sydämen hermostollista säätelyä, ja on merkki sydämen hyvästä terveydestä.
Oulun yliopisto
Tutkijat havaitsivat, että sykevaihtelu oli suurempaa paljon liikkuvilla, eikä asiaan vaikuttanut henkilön painoindeksi.

Tuoreen Oulun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan jo kevyellä fyysisellä aktiivisuudella on edullisia vaikutuksia nuorten miesten sydänterveyteen.

Tutkimukseen osallistui vuosina 2009-2013 yhteensä 3395 oululaista kutsunnanalaista nuorta miestä vuosina. Tutkittavilta mitattiin kehonkoostumus, fyysinen kunto ja sydämen sykevaihtelu, minkä lisäksi he täyttivät laajan terveys- ja elintapakyselyn.

Tutkijat havaitsivat, että sykevaihtelu oli suurempaa paljon liikkuvilla, eikä asiaan vaikuttanut henkilön painoindeksi. Liikunta oli myös merkittävin sykevaihtelua selittävä tekijä. Kiinnostavaa tutkimuksessa oli se, että jo kevyt fyysinen aktiivisuus lisäsi sykevaihtelua.

Säännöllinen liikunta lisää sydämen sykevaihtelua, joka kuvaa sydämen hermostollista säätelyä, ja on merkki sydämen hyvästä terveydestä.

”Kevytkin liikunta näkyy sydämen terveydessä jo nuorilla. Toivottavasti tällaiset tutkimustulokset kannustavat myös vähiten liikkuvia nuoria aloittamaan liikunnan harrastamisen”, tutkija Jaakko Tornberg kommentoi yliopiston tiedotteessa.

Tutkimus on julkaistu Plos One -tiedejulkaisussa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Video: Miesten ja poikien liikkuvuus on heikompaa naisiin verrattuna – vain puolet miehistä saavat kiinni varpaistaan täysistunnassa

Suhtaudutko asioihin positiivisesti vai negatiivisesti? Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan se vaikuttaa rajusti riskiisi sairastua ja kuolla sepelvaltimotautiin

Juoksemisen hyödyt saa jo vajaan tunnin lenkillä kerran viikossa – uusi tutkimus kumoaa vanhat ajatusmallit