LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Kotimaa

Mökkimurrot paljastuvat usein vasta keväisin – poliisi kertoo, miten voit ehkäistä murtoja ja niistä koituvia ikäviä seurauksia

Monen mökkimurron takana on lähiseudun asukas. Hänessä usein yhdistyvät päihdeongelmat ja laaja kokemus omaisuusrikollisuudesta, arvioidaan poliisista.
Sanne Katainen
Vuonna 2018 poliisi kirjasi yhteensä 1 177 mökkimurtoilmoitusta eli vapaa-ajan asuntoon kohdistunutta törkeää varkautta, varkautta tai niiden yritystä.

Mökkimurrot ovat harmillisia mökkien omistajille ja haasteellisia tutkittavia poliisille, sillä usein talven mökkimurtotuhot paljastuvat vasta keväällä uuden mökkikauden alkaessa.

Poliisihallitus vinkkaa tiedotteessaan, että tuhoja ja omaisuusvahinkoja voidaan estää niin, että arvokasta omaisuutta ei jätetä talveksi mökkiin.

Jos arvotavaraa on mökille pakko jättää, niiden tunnisteet kannattaa ottaa talteen, ja tavarat kannattaa myös kuvata.

"Harmittavaa on, etteivät omistajat osaa kuvailla anastettua tavaraa tarkasti eli liian usein mitään yksilöitäviä tunnuksia ei ole otettu talteen. Kuvat olisivat tunnistuksessa hyvän apuna", poliisitarkastaja Jyrki Aho sanoo tiedotteessa.

Monen mökkimurron takana on lähiseudulla asustava, useasti päihdeongelmista kärsivä tekijä, jolla on laajaa kokemusta kaikesta omaisuusrikollisuudesta.

"Mökeissä kierrellään, kun mökkikausi on ohitse eikä aktiivista valvontaa ole. Sitä anastetaan, mitä on tarjolla. Uhrien kannattaa tutkia netin kauppapaikkoja, jos vaikka lähialueella olisi tarjolla itselle tutun näköistä omaisuutta", Jyrki Aho lisää.

Myös naapuriapu on Poliisihallituksen mukaan hyvä keino ehkäistä murtoja. Naapureiden kanssa kannattaa siis sopia, että kaikki katsovat epäilyttävien kulkijoiden perään, ja ottavat tarpeen vaatiessa yhteyttä poliisiin.

Vuonna 2018 poliisi kirjasi yhteensä 1 177 mökkimurtoilmoitusta eli vapaa-ajan asuntoon kohdistunutta törkeää varkautta, varkautta tai niiden yritystä. Viime vuoden syyskuun lopussa lukumäärä oli 888, kun tänä vuonna murtojen ja niiden yritysten määrä on poliisin tietojärjestelmän perusteella 856.

Lue lisää:

Mökkimurrot ovat vähentyneet rajusti muutamassa vuodessa – laskua yli kolmannes

Poliisi neuvoo: Näin ehkäiset mökkisi joutumista murtomiesten kynsiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jos ostit näitä patruunoita, palauta ne heti kauppaan – Poliisi: Ampuminen voi johtaa aseen rikkoutumiseen ja ampujan vahingoittumiseen

Poliisi paljastaa: Näin konekauppahuijari yleensä toimii – terve järki ja pieni epäluulo ehkäisevät nalkkiin joutumista

Traktoreihin ja moottorityökoneisiin liittyvät törkeät petokset ja niiden yritykset lisääntyneet rajusti tällä vuosikymmenellä