13 koiraa saa Sankarikoiran arvon – chihuahua Sulo pelasti pakkasessa hortoilleen vanhuksen hengen - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

13 koiraa saa Sankarikoiran arvon – chihuahua Sulo pelasti pakkasessa hortoilleen vanhuksen hengen

Eniten Sankarikoiran arvoja myönnetään tänä vuonna koirille, jotka hälyttivät alkavasta tai jo syttyneestä tulipalosta.
Suomen Kennellliitto
Yksi palkittavista koirista on Kivijärvellä, Keski-Suomessa elelevä chihuahua Sulo. Se pelasti pakkaseen tuupertuneen vanhuksen hengen.

Suomen Kennelliitto myöntää tänä vuonna Sankarikoiran arvon 13 koiralle.

Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

Sankarikoiran arvon saavat tänä vuonna saksanpaimenkoira Foxy, irlanninsusikoira Frank, saksanpaimenkoira Hermanni, novascotiannoutaja Juksu, monirotuinen Juti, labradorinnoutaja Kerttu, labradorinnoutaja Lalli, monirotuinen Lego, kääpiösnautseri Maya, novascotiannoutaja Nelli, chihuahua Sulo, länsigöötanmaanpystykorva Toivo ja sileäkarvainen kettuterrieri Vili.

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen korostaa, että koiran ja ihmisen välinen suhde on ainutlaatuinen.

"Sankarikoiria palkitsemalla haluamme muistuttaa, että kaikki koirat voivat olla sankareita, vaikkeivät ne olisikaan koulutettuja hyötykoiria", Lehkonen sanoo tiedotteessa.

Eniten Sankarikoiran arvoja myönnetään tänä vuonna koirille, jotka hälyttivät alkavasta tai jo syttyneestä tulipalosta. Koirat myös löysivät eksyneitä tai apua tarvitsevia sekä reagoivat sairaskohtauksiin.

Yksi palkittavista koirista on Kivijärvellä, Keski-Suomessa elelevä chihuahua Sulo. Se pelasti pakkaseen tuupertuneen vanhuksen hengen.

Tämän vuoden maaliskuussa aamuyöllä Sulo herätti omistajansa haukunnallaan. Omistaja katsoi omakotitalonsa yläkerran ikkunasta ulos, mutta ei nähnyt hämärässä ketään, ja oli aikeissa mennä takaisin nukkumaan.

Yhtäkkiä hän kuitenkin kuuli, kun häntä huudettiin nimeltä ja pyydettiin apua. Hetken mietittyään hän meni alakertaan ja kurkisti ulos samassa talossa pitämänsä kampaamon pihalle. Sulon omistaja näki jäisellä pihamaalla yhdeksän asteen pakkasessa vähissä vaatteissa makaavan naisen, jonka hän tunnisti kampaamon asiakkaaksi.

Vanhus oli lähtenyt vastapäisestä muistisairaiden palvelukodista, hortoillut yössä ja kaatunut kampaamon pihalla niin, ettei päässyt ylös omin avuin.

Omistaja soitti palvelukodin yöhoitajalle, joka hämmästyi kovin soittoa, mutta tuli nopeasti pyörätuolin kanssa asukasta hakemaan. Vanhusta ei kuitenkaan saatu jaloilleen, joten paikalle piti soittaa ambulanssi, jonka tulo kestää Kivijärven alueella yleensä vähintään 45 minuuttia.

Lopulta ambulanssi vei kylmettyneen vanhuksen hoitoon. Kennelliiton tiedotteessa todetaan, että Ilman Sulon hälyttämistä vanhus olisi kylmettynyt pihalle.

Kennelliiton hallitus otti käyttöön Sankarikoira-arvonimen ensimmäisen kerran vuonna 1997.

Kennelliitto palkitsee Sankarikoirat Helsingissä joulukuussa järjestettävillä Koiramessuilla.

Lue lisää

Kennelliitto peruu kaikki kevään koiraharrastustapahtumansa koronaviruksen takia

Tässä ovat vuoden virkakoirat: Lex etsii räjähteitä ja aseita, Ainon avulla on paljastanut yli 1200 kiloa luvattomia elintarvikkeita

Suomenpystykorvien sukuhistoria on selvitetty maailman mittakaavassa poikkeuksellisen kattavasti – kansalliskoirasta on ollut suunnatonta apua ravinnon hankinnassa

Piitu-koira pelotteli karhun pusikkoon lintumetsällä – palkitaan Sankarikoirana