Ethän tapa huonekasvejasi? Asiantuntija kertoo, mikä on huonekasvien yleisin kuolinsyy talvella - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Ethän tapa huonekasvejasi? Asiantuntija kertoo, mikä on huonekasvien yleisin kuolinsyy talvella

Kesäajan huonekasvien hoitorutiinit eivät päde talvella.
Säde Aarlahti
Marraskuun alun ja helmikuun lopun välisenä aikana luonnonvaloa on niin vähän, että lähes kaikki viherkasvit kärsivät valon puutteesta. Kuvituskuva.

Syksyllä luonnonvalo vähenee, ja lokakuun loppuun mennessä päivän pituus on lyhentynyt alle 10 tuntiin koko maassa. Huonekasveille se tarkoittaa talvilepoon siirtymistä.

Biolanilta vinkataan, että nyt huonekasvien kastelua ja lannoitusta tulisi vähentää ja samalla tulisi aloittaa niiden talvihoito.

Marraskuun alun ja helmikuun lopun välisenä aikana luonnonvaloa on niin vähän, että lähes kaikki viherkasvit kärsivät valon puutteesta. Vähässä valossa kasvu pysähtyy. Jos kastelua jatketaan samalla rutiinilla kuin kesäaikaan, kasvit kärsivät liiasta märkyydestä.

"Yleisin huonekasvien hoitovirhe talviaikaan on liikakastelu. Märäksi kasteltu ruukun multa on ilmaton: Ensin juuret alkavat ruskettua ja lehdet kellastua. Lopulta koko kasvi voi kuolla", Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula varoittaa tiedotteessa.

Ennen kastelua mullan kosteutta tulisi tunnustella parin sentin syvyydestä ja samalla kokeilla ruukun painoa. Kerttulan mukaan talvella on turvallisempaa antaa mullan kuivahtaa kastelujen välillä kuin kastella varmuuden vuoksi. Hän neuvoo, että myös lannoitus voidaan lopettaa pimeimmäksi ajaksi.

Lannoitteen sijaan kasville annetaan merileväuutetta, joka lisää kasvien elinvoimaisuutta. Merilevää voi antaa joko kastelu- tai sumutusveteen sekoitettuna.

Kuiva huoneilma on lämmityskaudella riski huonekasvien hyvinvoinnille. Useimmat huonekasvimme ovat nimittäin kotoisin tropiikista, jossa luonnollinen ilmankosteus on suuri. Kasveille sopiva ilmankosteus olisi 60–80 prosenttia.

Kun kasvit joutuvat sinnittelemään huoneessa, jonka suhteellinen kosteus voi pakkasella laskea jopa alle 30 prosenttiin, on riskinä se, että lehden kärjet ruskettuvat.

"Kasvit viihtyvät paremmin, jos ne kootaan ryhmiksi. Kasvit haihduttavat vettä huoneilmaan, ja mitä enemmän kasveja huoneessa on, sitä tehokkaammin ne pystyvät parantamaan kuivaa huoneilmaa", Kerttula vinkkaa.

Talvikuukausiksi huonekasvit siirretään valoisimmalle ikkunalle. Kaiken luonnonvalon pyydystämiseksi ikkunan edestä kannattaa siirtää kaihtimet ja verhot päiväksi sivuun. Kiiltävälehtisten kasvien valonsaantia voi parantaa myös pitämällä ne puhtaana pölystä joko pyyhkimällä kostealla sienellä tai suihkuttamalla kasvit säännöllisesti.

Lue lisää

Eihän mökkisi huussi ole laiton? Laki sanoo yksiselitteisesti, millainen käymäläratkaisun pitää olla

Oletko jo leikannut kotipihasi marjapensaat? Jos et, sillä alkaa olla asiantuntijan mukaan nyt kiire

Näin onnistut viherkasvien lisäyksessä: Pajuteetä ja kimppajuurrutusta kannattaa kokeilla, jos aikaa ei ole paljon

Jos haluat keväällä nauttia kukkaloistosta ja aikaisin vihertyvästä nurmikosta, ruohonleikkuusta ja kitkemisestä ei kannata lintsata: "Syksyllä liian pitkäksi jäänyt nurmikko kaatuu nurin ja alkaa maatua"