Kotimaa

Maakuntalehdet käyvät eloonjäämiskamppailua – "Suomeen mahtuu tulevaisuudessa kymmenkunta päivälehteä ja viisi isoa lehtikonsernia"

Tulevaisuudessa usealla pienellä kaupungilla voi olla yhteinen lehti.
Jarkko Sirkiä
Perinteiset maakuntalehdet ovat sinnitelleet elossa pitkään, mutta syyskuussa tuli julkisuuteen suunnitelma yhdistää Ilkka ja Pohjalainen.

Suomeen mahtuu tulevaisuudessa 10–15 päivälehteä. Näin arvioi MT:lle Jyväskylän yliopiston journalistiikan yliopistonopettaja Panu Uotila.

Tällä hetkellä Suomessa ilmestyy 31 päivälehteä, millä tarkoitetaan päivittäin tai lähes jokaisena viikonpäivänä ilmestyvää sanomalehteä.

Keskiviikkona uutisoitiin puoluelehti Vihreän Langan loppumisesta vuodenvaihteessa. Perinteiset maakuntalehdet ovat sinnitelleet elossa pitkään, mutta syyskuussa tuli julkisuuteen suunnitelma yhdistää Ilkka ja Pohjalainen.

Uotilan mukaan kasvukeskukset eli pääkaupunkiseutu, Tampere, Turku, Oulu, Jyväskylä ja Kuopio ovat parhaassa asemassa, kun lehtien eloonjäämistaistelu kiihtyy.

”Isoimmat ongelmat ovat alueilla, missä on muuttotappiota ja elinkeinoelämän volyymi laskee. Kymmenessä suurimmassa kaupungissa säilyy oma lehti, ja pienemmillä kaupungeilla on yhteisiä lehtiä”, Uotila sanoo.

Hän ennustaa, että Suomeen mahtuu lopulta viisi isoa lehtikonsernia.

”Osa lehtitalojen omistajista ei halua lähteä digisiirtymään, kun se todella tapahtuu. Näillä luopuvilla konserneilla on sadonkorjuuajatus. He ovat mukana omistajina niin kauan kuin printtilehti tuottaa voittoa”, Uotila arvioi.

Ilkan pitkäaikainen emerituspäätoimittaja Kari Hokkanen on murheissaan maakuntalehtien ahdingosta.

"Ehkä maakuntalehdistö ei kokonaan kuihdu pois 10:ssä tai edes 20 vuodessa, mutta alamäessä se on”, Hokkanen sanoo.

Perinteikäs Peräpohjolan maakuntalehti Pohjolan Sanomat ilmestyi viimeisen kerran huhtikuussa 2017.

Käytännössä viimeisen puolentoista vuoden aikana Pohjolan Sanomat oli Lapin Kansan toinen painos, ja pääosa lehtien sisällöstä oli yhteistä.

Lue lisää aiheesta:

Satavuotiaita maakuntalehtiä laitetaan lahtipenkkiin – Kari Hokkanen Ilkan ja Pohjalaisen yhdistymisestä: "Vaasa häviää enemmän"

Lue lisää

Kaleva Media aloittaa yt-neuvottelut – luvassa irtisanomisia tai työsuhteen ehtojen muutoksia

Satavuotiaita maakuntalehtiä laitetaan lahtipenkkiin – Kari Hokkanen Ilkan ja Pohjalaisen yhdistymisestä: "Vaasa häviää enemmän"

Lehdistön uhka ei ole Yle vaan Google ja Facebook

Lehtialalla mittakaavalla on merkitystä