Törmäsitkö syysmyrskyn tekemiin tuhoihin? Pahimmillaan jopa 40 000 ilman sähköä – pohjoisessa pyrytti lunta - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Törmäsitkö syysmyrskyn tekemiin tuhoihin? Pahimmillaan jopa 40 000 ilman sähköä – pohjoisessa pyrytti lunta

Varoitus voimakkaasta tuulesta on yhä voimassa maan itäosissa.
Ilmatieteen laitos on antanut tuuli- ja aallokkovaroituksia. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Syysmyrskyn aiheuttamat laajat sähkökatkot piinaavat yhä tuhansia suomalaisia. Yöllä pahimmillaan jopa 40 000 kotitaloutta oli ilman sähköä eri puolilla Suomea.

Puolenpäivän aikaan ilman sähköä oli vielä lähes 3 000 taloutta. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan katkoksia oli muun muassa Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa sekä Pohjanmaan rannikolla.

Vaasassa oli kello kahdeltatoista noin 500 kotitaloutta vailla sähköä. Runsaasti sähkökatkoja oli myös muun muassa Kuopiossa, Liperissä sekä Pohjanmaan Maalahdessa.

Pelastuslaitoksilla on ollut yön ja aamun aikana lukuisia pienempiä vahingontorjuntatehtäviä. Pelastuslaitokset ovatkin varoittaneet sähkökatkosten sumasta, kun tuuli saattaa kaataa puita sähkölinjoille.

Suonenjoella Pohjois-Savossa pelastuslaitos sai hälytyksen tapauksesta, jossa puu oli kaatunut sähkölinjalle ja sytyttänyt tulipalon. Hälytyksen tekijä oli pelännyt palon leviävän läheiseen hallirakennukseen. Savon Voima otti sähkölinjasta virrat pois, jolloin palo sammui, pelastuslaitos kertoo.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksella on ollut yön ja aamupäivän aikana noin 20 myrskyn aiheuttamaa tehtävää. Suurin osa tehtävistä on ollut tuulen kaatamien puiden raivaamista pois teiltä.

Karijoella Etelä-Pohjanmaalla on kaatunut useita puita Loimoontielle. Pelastuslaitos tiedottaa raivaavansa tien auki.

VR:n junaliikenteessä ei tällä hetkellä ole myöhästymisiä tai poikkeusjärjestelyitä syysmyräkän takia.

Lännestä eilen alkanut syysmyrsky eteni yön ja aamun aikana itään. Tänään tuuli hellittää suuressa osassa maata, mutta etelässä on vielä jonkin verran puuskia, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta aamulla.

Varoituksia voimakkaasta tuulesta ei ole enää voimassa maa-alueilla. Merialueille on annettu varoituksia kovasta tuulesta ja aallokosta. Ajokeli voi olla huono Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapin eteläosissa.

Kovimpia tuulen nopeuksia mitattiin eilen illalla Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa. Foreca tviittasi illalla, että Pohjanmaan Kaskisten Sälgrundilla korkein puuskalukema oli peräti 33,8 metriä sekunnissa. Aamuyöllä myrskypuuskia on ollut ainakin Pohjois-Savossa.

Myös lumipyry sävytti viikonlopun säätä. Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta kertyy Keski- ja Pohjois-Lappiin lauantai-iltapäivään mennessä yleisesti 15‒25 senttimetriä. Lumikertymät Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa ovat lauantaina 1-5 senttiä.

MT kerää kuvia ja kokemuksia syysmyräkästä.

Jos törmäsit myrskyyn tai lumisateeseen ja sen seurauksiin, laita havaintosi alle tai osoitteeseen toimitus@mt.fi.

Lue lisää

Animaatio: Näin illalla alkava Aila-myrsky rymistelee läpi Suomen

Poikkeuksellisen syysmyrskyn määrä rantautua tänään Suomeen – myrskyn odotetaan jättävän jälkeensä merkittäviä tuhoja

Iskeekö Suomeen keskiviikkona Hilla vai torstaina Aila Aapelin voimalla? Syysmyräkän nimi ratkeaa rajuilman ajankohdasta

Voimakas syysmyrsky ravistelee Suomea huomisesta alkaen – rantautuu Pohjanmaalle keskiviikkona iltapäivällä